BIH

SOFTIĆ O OBJAVLJENOJ FOTOGRAFIJI: Šemsudin Mehmedović me zloupotrijebio!

Potpredsjednik SDA ogorčen postupkom kolege

M. AŠČIĆ

15.9.2015

Safet Softić, potpredsjednik SDA i delegat u Domu naroda BiH, razgovarao je jučer u Sarajevu s državnim poslanicima ove stranke Salkom Sokolovićem, Šemsom Mehmedovićem, Sadikom Ahmetovićem i Senadom Šepićem.

Riječ je o poslanicima koji su prije tri mjeseca otkazali poslušnost Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku stranke. Sastanak je, kako nam je Softić pojasnio, održan na poziv četvorke kako bi se razgovaralo o pismu koje su oni uputili prije nekoliko dana Izetbegoviću, a u kojem traže određene promjene u SDA.

Razgovor o pismu

No, Softić tvrdi za naš list da je Mehmedović zloupotrijebio sastanak i izigrao ga, jer je fotografiju iz jednog sarajevskom restorana, dok je trajao razgovor s poslanicima, poslao pojedinim medijima koji su Softića etiketirali kao novog člana SDA koji se pridružio nezadovoljnoj četvorki.

Softić kaže da je uz saglasnost Kolegija SDA došao na sastanak, ali da je očigledno onda od pojedinaca izigrano njegovo povjerenje. Mehmedović je fotografiju kasnije objavio i na društvenoj mreži Facebook.

- Na sastanak sam došao na njihov poziv kako bismo sjeli i razgovarali o pismu koje su uputili Izetbegoviću i o tome šta traže. Prihvatio sam poziv zato što imam određeni mandat da o tome razgovaram. Ali, nakon ove zloupotrebe koja mi je učinjena, s njima više neću razgovarati - kaže Softić.

Potpredsjednik SDA tvrdi da je ovo što je urađeno jedan loš signal, jer je predstavljen kao neko ko je „izdao SDA“, što nije tačno.

- Ja sam potpredsjednik SDA. Ovo što je urađeno nije korektno i urađeno je bez mog znanja. Nisam ni znao da su poslali fotografije sa sastanka, jer smo još razgovarali. Poslije ovoga ja ću se isključiti iz svih daljnjih proces sve dok se ne promijeni njihov odnos - kaže Softić.

Šepić zvao

S druge strane, sam Ahmetović kaže za naš list da je Šepić pozvao na sastanak Softića kako bi s njima razgovarao i da je riječ o čovjeku koji je od riječi i povjerenja. No, ni njemu nije jasno kako su se fotografije našle na pojedinim portalima.

- Volio bih da fotografija nije objavljena u medijima, jer je riječ o osjetljivoj političkoj temi koja je trebala biti zatvorena unutar  SDA – rekao nam je Ahmetović. 

Mehmedović jučer nije želio komentirati Softićevu reakciju. 

Ovo nije korektno

Softić kaže da je, kada je riječ o pismu koje je upućeno, Kolegij SDA upoznat sa zahtjevima četvorke i da se na sastanku razgovaralo o tome kako da se određene stvari u SDA poprave kako bi se ovi poslanici ponovo uključili u procese unutar stranke.

- Moj motiv bio je samo da se stvari postave na svoje mjesto. Ne znam više kako će nakon ovoga sve ići. Ovo, zaista, nije korektno – kaže Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.