BIH

Šerijatske provokacije iz Republike Srpske

Poznati bh. novinar Bakir Hadžiomerović za portal Novi.ba piše

Novi.ba

19.12.2016

Poznati novinar Bakir Hadžiomerović u svojoj kolumni za portal Novi.ba osvrnuo se na predstojeću proslavu Nove godine u Sarajevu, odnosno na informaciju da će za "najluđu" noć biti zabrenjeno točenje alkohola. Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

"Tako to kod nas biva. Blamaža nikad dosta. Otkazivanje gostovanja ruskog ansambla “Balet na ledu” novi je dokaz “kasabizacije” Sarajeva koju ustrajno provode naši gradski oci, od bezbojnog Ive Komšića, preko sunet-prestolonasljednika Abdulaha Skake, do goropadnog Dine Konakovića. 

U gradu u kojem mjesecima nedostaje vode u česmama ne može biti ni leda u Skenderiji, a bez ledene plohe ništa ni od predstave koja se na klizaljkama planirala odigrati. Tu je sve ledeno-kristalno logično, zar ne? 

Zato mi nije jasno zašto ti teški pregovarači, svi oni nepopustljivi ruski klizači-baletani, nisu pristali na kompromisno i jedino realno rješenje ovdašnjih vlasti pa da svoj šou program izvedu na rolšuama ili na skejtovima. Ako ništa, okupljenoj publici u nekadašnjoj olimpijskoj dvorani bilo bi toplije unutar njenih tradicionalno hladnih zidova… 

Hvalimo se neumjesno da je Sarajevo prvi grad u regiji koji je imao klizalište, tramvaj i javni vodovod. Danas nam je, zahvaljujući političarima čiji je najveći karijerni domet bilo i ostalo stranačko-familijarno pozicioniranje na atraktivne funkcije, ostalo tek da se uzdamo u sreću i potajno se nadamo da nam na kraju ne ugase i kanalizaciju. Pa da svi zajedno ne osvanemo u fekalijama jednog nepodnošljivo trulog sistema u kojem oni neumjereno piju, a mi cehove građanski odgovorno plaćamo. 

Nakon zabrane o konzumiranju vode u neograničenim količinama, vlast je, eto, odlučila da se (valjda u skladu s vjerski inspirisanim stihovima supermegastara zaduženog za strateške SDA-projekte od hljeba i igara) u centru glavnog grada za Novu godinu ukine i degustacija alkohola. 

Tako se prohibicija iz dvije ugaone ideološke tvrđave aktuelnog režima (BBI i SCC) preselila i na gradske ulice na kojim će moralna policija u novogodišnjoj noći po slovu zakona hapsiti svakog onog koji se usudi testirati njenu spremnost u provedbi ove svjetonazorske akcije. 

Nakon što su Sarajlije lišene članstva u SDA taj potez s razlogom proglasili “šerijatizacijom”, na društvenim se mrežama oglasio i sam kantonalni premijer koji je za sve, razumljivo, optužio Republiku Srpsku. “U ovom 'šerijatskom' Zakonu o javnim okupljanjima regulira se način organiziranja javnih skupova. Tretira i javne priredbe. Ovaj Zakon je donesen u Narodnoj Skupštini RS-a i objavljen novembra 2008. Potpisao ga predsjednik Narodne Skupštine RS-a Igor Radojičić, sada gradonačelnik Banje Luke”, istaknuo je bivši košarkaš i brzopotezni vikend student sarajevskog DIF-a u svom obraćanju javnosti. 

Tako se opet pokazalo da je jedini smisao postojanja Narodne skupštine Republike Srpske zapravo zagorčavanje života vlastima u Sarajevu. Eto ga, zbog Milorada Dodika i njegovih stalnih pretenzija u razaranju samog bosanskohercegovačkog bitka i tkiva, Konaković je, po vlastitom priznanju, bio prinuđen uvesti njihovo, takozvano republičkosrpsko, šerijatsko pravo i u glavni grad BiH. 

Jer ko bi se još drugi dosjetio pa da u najatraktivnijim tržnim centrima u središtu Sarajeva još prije ihihi godina u šerijatskom duhu zabrani prodaju i ispijanje alkoholnih derivata ako to nije onaj lola-trezvenjak iz Laktaša. Doduše, prije okruglo dvije decenije nešto slično (samo s likvidacijom pijanog i po bošnjačku naciju pouzdano pogubnog Deda Mraza) pokušavao je ostvariti i Konakovićev politički uzor čiji sliku premijer i sada, zlu ne trebalo, drži iznad radnog stola. 

Kao što je poznato, taj pijani čičica preživio je hajci unatoč i zahvaljujući tome što se u Republici Srpskoj u to bezbožno doba šerijat još nije bio razgranao u dovoljnoj mjeri. Zato se i sada bradonja u crvenom kod nas ukazuje baš oko Nove godine kako bi između dva Badelova vlahova napravio selfi s razdraganom djecom dok im, ko pijani milioner, dijeli darove, zagrljaje i osmijehe. Al dohakaćemo mi već jednom i tom Deda Mrazu kao što smo i alkoholu. Možda već za narednu Novu godinu. Samo ako Dodik i Republika Srpska ostanu ustrajni u šerijatu, a Konaković u premijerskoj fotelji…"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.