BIH

Sindikat građevinarstva KS podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH: Poništiti stečaj "Hidrogradnje"

Tufekčić: Ovdje nema reorganizacije

Piše: M. R. S.

31.7.2017

Sindikat građevinarstva Kantona Sarajevo i Udruženje za zaštitu ljudskih prava „Slobodni pogledi“ podnijeli su Ustavnom sudu BiH apelaciju i traže poništenje stečaja sarajevske „Hidrogradnje“.

- Poništenje stečaja se traži jer se stečajni postupak ne vodi po zakonu, a i zato što je „Hidrogradnja“ otišla u stečaj bez razloga, s obzirom na to da ima ogromna potraživanja - rekao je jučer Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata građevinarstva KS i prvi čovjek nekadašnjeg sindikata „Hidrogradnje“.

Dodao je da se od Ustavnog suda BiH traži donošenje privremene mjere obustave stečaja do odluke o meritumu te da će ići i do Evropskog suda u Strazburu.

Tufekčić je istakao da je oko 500 radnika ovog nekadašnjeg građevinskog giganta poslano na biro, da ih oko 250 čeka penzionisanje, ali da im se duguju čak 13 godina staža i 37 plaća.

- Stečajna imovina iznosi 76 miliona KM, a samo obaveze prema Poreznoj upravi FBiH su 66 miliona KM. Sva vozila i sredstva su pod blokadom Uprave za indirektno oporezivanje BiH u iznosu od 1,1 milion KM. Ovdje nema reorganizacije, već samo isisavanje stečajne mase - tvrdi Tufekčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.