NAŠA TEMA

Roditelji se masovno udaljavaju od djece: Dječije igraonice sve više zamjenjuju toplinu doma

Dino PAŠALIĆ

Foto: Dječije igraonice sve više zamjenjuju toplinu doma ( J. Hadžić/Avaz.ba)


U Bosni i Hercegovini sve više se otvaraju dječije igraonice, koje u brzom tempu života predstavljaju pravi spas za roditelje.

Da je tako govori i informacija iz Federalnog zavoda za statistku, koji nemaju tačan podatak o broju dječijih igraonica koje djeluju u BiH, naorčito zbog šifre djelatonosti pod kojom se masovno otvaraju.

Međutim, one su prisutne u svakoj općini ili gradu i pretpostavlja se da ih u našoj zemlji ima na hiljade. Sat vremena provedenih u igraonici, roditelji plaćaju svega tri marke.

Negativne posljedice

Dok se u prvi mah čine kao odlična prilika za roditelje ali i mališane, magistar Naira Jusfović, profesor Predškolskog odgoja i obrazovanja, upozorava da one mogu imati i negativne posljedice.

- Dječije igraonice su poželjne ukoliko roditelji trebaju obaviti kupovinu i ostaviti dijete na sigurnom mjestu gdje će imati neku tjelesnu aktivnost. Međutim, ukoliko se djeca ostave duže vremena, bez opravdanog razloga, onda to može imati itekakve posljedice – upozorava ona.

Ističe da bi svaka igraonica trebala biti upoznata sa djecom i za svakog od njih imati program po kome bi se djeca igrala. Posebno je alarmantno ukoliko roditelji djecu nakon osam sati provedenih u obdaništu ponovo vode u igraonicu.

 • Dječije igraonice mogu imati i negativne posljedice ( J. Hadžić/Avaz.ba)

  Dječije igraonice mogu imati i negativne posljedice ( J. Hadžić/Avaz.ba)


Zloupotreba igraonica

- Zloupotreba igraonica je kada roditelji, umjesto da budu s djetetom, piju kafu dok se neko drugi bavi njihovim djetetom. Roditelji nemaju svijesti koliko boravak djece u igraonicama, koji nije neophodan, utječe na udaljavanje od njih – kaže Jusfović.

Upravo to, upozorava ona, donosi probleme u pubertetu, kada roditelji ne mogu doprijeti do djece a sve to posljedica je nedovoljnog kontakta u djetinjstvu.

- Dječije igraonice sve više zamjenjuju toplinu doma, a roditelji se udaljavaju od djece – ističe ona.

Posebno je interesantno da, kako tvrdi vlasnik jedne igraonice u Zenici, ne postoje određena pravila koliku površinu mora imati jedna igraonica, broj uposlenih, sadržaje za djecu niti konkretne uslove kojima bi se kontrolirala sigurnost boravka u njima.

 • Huduti: Dovodim dijete bar dva puta sedmično

  Huduti: Dovodim dijete bar dva puta sedmično

  Foto: Huduti: Dovodim dijete bar dva puta sedmično


 • Hubljar: Svaki dan dovedem dijete

  Hubljar: Svaki dan dovedem dijete

  Foto: Hubljar: Svaki dan dovedem dijete


 • Selimović: Gotovo svaki dan dovodim unuku

  Selimović: Gotovo svaki dan dovodim unuku

  Foto: Selimović: Gotovo svaki dan dovodim unuku


Riječ roditelja

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je nekoliko igraonica u Zenici, gdje smo zatekli brojne roditelje koji su doveli svoju djecu. Kažu, dovode ih, uglavnom, zbog razonode i da izbace negativnu energiju.

- Dovodim svoje dijete bar dva puta sedmično ovdje. U kući smo same, pa joj ovdje dobro dođe da se zabavi s drugom djecom i izbaci negativnu energiju – kaže Erna Huduti.

- Svaki dan dovedem dijete jer se ovdje najljepše zabavi. Pretežno sjedim ispred i posmatram šta se dešava, radi sigurnosti svog djeteta – kaže Selma Hubljar, koja kaže da ponekad uposlenice više vremena provode na telefonu nego što paze na djecu.

- Gotovo svaki dan dovodim svoju unuku jer se ovdje fino provede, a ja se odmorim. Sigurni su dok se igraju, tako da ja ne moram paziti na njih a dobro dođe ako trebam do banke – kaže Jasminka Selimović.

 • Sve veći trend i proslave rođendana u igraonicama ( J. Hadžić/Avaz.ba)

  Sve veći trend i proslave rođendana u igraonicama ( J. Hadžić/Avaz.ba)

  Foto: Sve veći trend i proslave rođendana u igraonicama ( J. Hadžić/Avaz.ba)


Roditelji postaju praktični

Osim što ispijaju kafe dok djecu predaju „u ruke njima nepoznatih osoba“, sve veći trend su i proslave rođendana upravo u igraonici.

- Kuću i dom ne može zamijeniti igraonica. Roditelji postaju praktični, ne žele da im se isprlja kuća i opet se neko drugi bavi tom djecu a oni nisu uključeni u važne trenutke i aktivnosti njihove djece – upozorava Jusufović.

NA VRH

Podijeli članak na