BIH

Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu: Majka Medresa obilježila 481 godinu

Ef. Malkić: Gazi Husrev-begova medresa nije samo jedna od brojnih škola, ona je preteča škola u BiH

Piše: Avaz.ba

13.1.2018

Subota, 6. januar : Nafaka nađe svoj put  

Bili smo kod majke u Dubravama. Sestra Džemila došla iz Njemačke i dogovorili smo da se svi sastanemo „kod nene“ - zanimljivo jer smo i ja i sestre, pod utjecajem naše djece, počeli tako zvati majku. Ta porodična okupljanja pomognu nam da se vratimo mjestu i atmosferi koja nam je u srcu pa podijelimo i radosti i tegobe iz života članova naših užih porodica. Vratili smo se kasno, malo prije ponoći, što znači da moram strpljivo tražiti parking mjesto oko zgrade, a parking je, inače, veliki problem u ovom gradu. Na kraju potražnje parkirah se, nerado, tik do kontejnera.

Iznoseći stvari iz auta, ugledah kako neki čovjek rovi po kontejneru. Šta drugo pomisliti nego da traži ili hranu za sebe i svoju porodicu ili nešto što će iskoristiti, a neko drugi je to odbacio - natjerali ga glad, nestašica, muka. U tom trenu iz gornjeg sokaka pojavi se čovjek i, ugledavši čovjeka nadvješenog nad kontejnerom i svjetiljkom u ruci, zastade i dade mu nešto iz džepa. Ovaj nevoljnik mu se poče zahvaljivati, a on samo odmahnu rukom i zamače za ćošak. Samo što ovaj dobročinitelj ode, gotovo u istom momentu, iz suprotnog sokaka, dođe drugi čovjek i baci neko smeće, ali izdvoji jednu kesu i dade je ovom nesretniku, a on se i njemu poče zahvaljivati. No, i ovaj ništa ne odgovori, nego odjuri niz Bistrik. Ja počeh preturati po kesama u gepeku da se priključim ovoj „akciji“ i da mu nešto dadnem, ali prije nego što sam se snašao, nevoljnik se već izgubio iz mog vidokruga, nisam znao u koji je sokak skrenuo. Čudim se, ali mi dođe u glavu - ne bi nafake da mu to dam.

Čudna je stvar nafaka! Ono što su nevoljniku dali ona dvojica - nije bila njihova nafaka, nego njegova i njegove porodice, ako je ima, a Allah zna! Nafaka nađe svoj put od Opskrbitelja do onoga kome je određena i suđena. Neko je samo posrednik ili dostavljač nafake do krajnjeg korisnika, a ja ne bijah u ovom momentu taj dostavljač. Pomislim, puno je oko nas u gradu onih koji gladuju, nažalost. Ali, obradovali su me ovi neznani i „nijemi“ dobrotvori s Bistrika, a uz to znam da su i Sarajevo i Bosna isto tako, na svu sreću, puni dobrih ljudi „čije ruke nisu stisnute...“

Nedjelja, 7. januar: Generalna proba 

Danas je neradni dan, ali to pravilo ne važi i za menadžment Gazi Husrev-begove medrese, a posebno ne za članove Organizacionog odbora zaduženog za svečanu akademiju povodom Dana škole. Ponovo provjeravamo, ko zna koji put, jesu li poduzeti svi potrebni koraci da sve protekne u najboljem redu. Okuplja se i Horska sekcija medrese i recitatori. Radna atmosfera - generalna proba je.

Ponedjeljak, 8. januar : Svečanost i priznanja  

Danas je svečana sjednica Nastavničkog vijeća Medrese, na kojoj, osim članova NV-a, prisustvuju i ovogodišnji laureati - svršenici Medrese koji su je afirmirali svojim radom. Ove godine to su Mehmedalija ef. Hadžić, nekadašnji profesor u Medresi, i mr. Safet Softić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. Priznanje u ime kolektiva uručeno je i gospođi Nevzeti Kadrić, referentu za plan i analizu, te Fati Kafadar, uposlenici u kuhinji naše škole. U 14.45 sati počinje svečana akademija povodom obilježavanja 481. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u BiH, koju je plemeniti Gazi Husrev-beg zavještao 8. januara 1537. godine.

Izuzetno velika posjeta i neočekivana zainteresiranost medija za Dan škole, čini mi se veća nego prošle godine, kada smo proslavili jubilej 480 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Došli nam dragi gosti, prijatelji Medrese! GHb medresa nije samo jedna od brojnih škola, ona je preteča škola u BiH, ona je majka medresa. Iz nje su „izrasle“ sve naše bh. medrese jer većina profesora u tim medresama su svršenici GHb. Svečana akademija je obogaćena i premijernim prikazivanjem promotivnog filma o Gazi Husrev-begovoj medresi. Uručili smo i zahvalnice onima koji su pomogli Medresu u prošloj godini u projektima adaptacije objekata medrese i stipendiranju naših učenika: načelniku općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, hadži Senadu Misimoviću, hadži Tariku Jašareviću, gosp. Mohamedu Ouchene, direktoru nevladine organizacije „Katar charity“, gospođi Rusmiri Suljović i gospođi Datin Sri Senija Esa iz Malezije.

Utorak, 9. januar : Historijske činjenice  

Pozitivne i lijepe kritike nakon analize jučerašnjeg Dana škole pomjerile su ustranu tmurne, opterećujuće vijesti o kojima opet i iznova razmišljamo i diskutiramo: historijske činjenice o 9. januaru koji se obilježava suprotno Ustavu BiH, te da oni koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH moraju odgovarati, a to su upozorili i iz Ambasade SAD. Zatim OHR poručuje: „9. januar ne može biti dan RS.“ Drugi predlažu da se taj dan treba proglasiti Danom sjećanja na žrtve ratnih zločina. U našoj Srebrenici usvojena Potočarska deklaracija i ponovo upozoreno na težak položaj povratnika. Takva je naša Bosna, ili takav je život, stalno se isprepliću dobre, radosne i optimistične vijesti s onim lošim, tužnim i pesimističnim vijestima. Prvo, molim Dragog Allaha da nam podari dobro, a potom se pridružujem onima koji mole, apeliraju i pozivaju medije i novinare da nas ne „zasipaju“ uvijek prvo lošim vijestima - lakše će nam biti u duši, ako ih već moramo ili trebamo čuti, da ih čujemo poslije onih dobrih i lijepih!

Srijeda, 10. januar : Jubilej „Zemzema”  

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci promovirana publikacija „Ideologija tekfira i nasilni ekstremizam - analiza“ u organizaciji Vijeća muftija i Muftijstva sarajevskog. Na promociji su govorili uvaženi profesori Fikret Karčić, Enes Ljevaković i Muhamed Jusić. A nakon podne-namaza sastanak s prof. Ismetom Veladžićem i sekretarom Benarisom Šehićem u vezi s obilježavanjem pedesetogodišnjice lista „Zemzem”. Ove godine obilježit ćemo, ako Bog da, još jedan jubilej Medrese - 50 godina od izlaska prvog broja đačkog lista „Zemzem”. To je prvi vjerski list Bošnjaka, pokrenut nakon 2. svjetskog rata, koji se u vrijeme komunizma pojavio u okvirima Islamske zajednice. Od 1968. godine izašlo je 198 brojeva lista „Zemzem”, u pripremi je 199. broj, a na proljeće će biti štampan 200. jubilarni, kao i poseban zbornik radova koji ćemo prirediti povodom obilježavanja pedestogodišnjice izlaženja ovog glasila učenika Gazi Husrev-begove medrese.

Četvrtak, 11. januar : Ratni dnevnik  

U slobodnom vremenu, kojeg je sve manje, nastojim nešto novo da pročitam. Uzeh ratni dnevnik „U kandžama zla“ fra Janka Ljubosa, donio mi jučer moj prijatelj i ratni drug Midhat ef. Čakalović, da se podsjetim na ratna dešavanja u našem Bugojnu. Ko zna koji put molim dragog Boga - ne ponovilo se! - nikad i nikome! Između ostalih obaveza, moram finalizirati i sutrašnju hutbu u Begovoj džamiji. Ali, ova obaveza mi je i posebna odgovornost i velika čast!

Petak, 12. januar : Okupljanje vjernika - džuma  

Danas je petak, za muslimane to je dan džume, dan zbora ili okupljanja radi klanjanja džuma-namaza. Godinu prije Muhammedovog, a. s., preseljenja iz Meke u Medinu objavljena su tri ajeta poglavlja El-Džumu'a/Petak, koja u prijevodu znače: „O, vjernici, kada se u petak na džuma-namaz pozovete, požurite na spominjanje Allaha i ostavite kupoprodaju (poslove). To vam je bolje, neka znate! A kada se namaz obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli ono što želite! Ali, kad oni kakvu trgovačku robu ili veselje ugledaju, pohrle k tome, a tebe ostave sama da stojiš (na minberu), reci: 'Ono što je u Allaha bolje je i od veselja i od trgovine!' - A Allah najbolju opskrbu daje.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.