BIH

Uspjeh Gačanke Koviljke Milinković: Pred odlazak u penziju upisala školu slikanja, danas je umjetnica

Milinković: Uvijek se bavila ručnim radom

Piše: P. M.

25.3.2018

Koviljka Milinković je rijedak primjer osobe koja se u nekim kasnijim godinama posvetila nečemu što voli. Obično kod nas ljudi kažu nije to za mene, to sam trebao raditi dok sam bio mlad. Međutim, Koviljka se s tim nije slagala. Ona je pred odlazak u penziju upisala školu slikanja i tako je sve krenulo.

Kućni poslovi

- Nisam ja taj tip. Svaki dan moraš da obavljaš kućne poslove, sve nešto moraš, i ako imaš pet posto od svih tih poslova da voliš da radiš, ti si srećan i ispunjen čovjek, a ja sam tih pet posto našla u školi slikanja i presrećna sam. Još sam radila, ali možda jedno dvije godine prije nego što ću otići u penziju razmišljala sam, Bože, čime ću se ja baviti kada odem u penziju, jer sam takav tip da volim da uradim nešto kreativno. U tom mom razmišljanju čula sam da se otvara škola za slikanje u Gacku. Ujutro sam otišla i upisala se – rekla je Milinković.

Kako kaže, nije slikala i crtala još od osnovne škole, ali probala je i pokazalo se kao vrlo uspješno.

- Do tada sam radila neke druge stvari, marame, pa slike od suhog cvijeća... Ručnim radovima sam se uvijek bavila, mene je to ispunjavalo - ističe Koviljka i dodaje da je u školi slikanja bila daleko najstarija, ali da joj to uopće nije smetalo i da nije imala kompleks.

O tome kakav je Koviljka bila đak, najbolje govore riječi nastavnice Jelene Glogovac-Savić, koja kaže da je bila vrlo disciplinirana.

Srednje godine

- Prije desetak godina pojavila se gospođa Koviljka s idejom da bi mogla da ide na slikanje. Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo zato što je žena u nekim svojim srednjim godinama odlučila da se pozabavi svojim talentom i interesovanjima na jedan ozbiljan način, da bude požrtvovan i ozbiljan umjetnik. Ona je veoma brzo savladala osnove koje su joj bile kasnije potrebne da bi njen slikarski rukopis došao do izražaja. Njene slike rezultat su velikog rada - zaključila je Glogovac-Savić.

Prva samostalna izložba 

Koviljka kaže da je izložba u Gacku njena prva samostalna, dok je u okviru škole crtanja učestvovala na nekoliko kolektivnih.

- Na izložbi u Trebinju moj sin me je uvijek nešto zadirkivao i kaže gleda jednu moju sliku, a djeci godine pišu ispod. Meni ne piše ništa, samo na slici zapeta deset, kaže mama dođi da vidiš kako ova mala od deset godina divno slika”, ispričala je Koviljka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.