FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA „Slobodna Dalmacija” je 29. marta 2002. godine donijela sadržaj tri opsežna iskaza tadašnjeg osumnjičenog za atentat na Leutara (295)

Jašarević: „Bakir Izetbegović nam je ponudio: Skinite mi Leutara za 500.000 KM!”

E.D.A.
02.04.2018 16:00

Foto: Faksimil teksta koji je "Slobodna Dalmacija" objavila 29. marta 2002. godine u izdanju za BiH

Povodom treće godišnjice ubistva federalnog doministra policije Joze Leutara, hrvatska „Slobodna Dalmacija” je 29. marta 2002. godine u izdanju za BiH ekskluzivno objavila iskaze Armana Jašarevića iz Brčkog koje je, kao osumnjičeni za izvršenje ovog ni do danas rasvijetljenog atentata, dao 1999. godine tadašnjoj međunarodnoj policiji u BiH.

Sarajevski proces

„Slobodna Dalmacija” je tekst donijela pod naslovom: „Bakir Izetbegović nam je ponudio: Skinite mi Leutara za 500.000 KM!”

- Pravosudno-politička trakavica koja već godinu i pol traje pred sarajevskim Kantonalnim sudom, u kojoj se vodi proces protiv Hrvata osumnjičenih da su isplanirali i izvršili atentat na nekadašnjega doministra federalnog MUP-a Jozu Leutara, vjerojatno bi bila sasvim suvišna da su nadležni policijski i pravosudni organi ozbiljno shvatili sve što im je, još u studenom 1999. godine, ispričao brčanski kriminalac Arman Jašarević.

Sarajevski proces i sarajevski su mediji odavno proglasili lakrdijom, a slično mišljenje je, još krajem prošle godine, upravo u „Slobodnoj Dalmaciji”, iznio i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević.

Naš list je u posjedu i prvi put objavljuje tri opsežna iskaza Armana Jašarevića, koje je ovaj dao pripadnicima IPTF-a, SFOR-a i MUP-a Federacije BiH, a u svezi njemu poznatim činjenicama vezanima za atentat na Leutara.

Arman (Enesa) Jašarević, rođen 27. rujna 1971. godine u Brčkom, stigao je u stanicu IPTF-a u Tuzli 28. listopada 1999. godine, te odmah obavijestio nadležne da ima mnogo informacija o atentatu na Jozu Leutara. Odmah je odveden zapovjedniku tuzlanskoga Sektora IPTF-a, koji je kontaktirao Središnji ured u Sarajevu i o svemu informirao tadašnjeg komesara međunarodne policije u BiH.

  • Proces protiv Hrvata osumnjičenih da su isplanirali i izvršili atentat na Leutara završen oslobađajućom presudom u Sarajevu
    Proces protiv Hrvata osumnjičenih da su isplanirali i izvršili atentat na Leutara završen oslobađajućom presudom u Sarajevu

Tajni sastanak

Službenicima IPTF-a Jašarević je odmah kazao kako nije izravno sudjelovao u atentatu, ali da je on bivši član skupine koja je atentat izvela te da je bio nazočan sastanku na kojem je atentat planiran. Jašarević je toga dana kazao da su na sastanku sudjelovali Mahir Radžo, Fikret Kajević, Nijaz Nisko Karkelja, Ismet Bajramović Ćelo, sve odreda poznati sarajevski kriminalci (Bajramović je u međuvremenu, zbog ubojstva, osuđen na dvadeset i dvije godine zatvora).

  • Jašarević: Stigao u stanicu IPTF-a 28. oktobra 1999. godine
    Jašarević: Stigao u stanicu IPTF-a 28. oktobra 1999. godine

Prvi sastanak održan je u sarajevskom caffeu "Estrada", a, osim navedenih, bili su nazočni i stanoviti Atko i Aco, pripadnici Bajramovićeva osobnog osiguranja, te Mina, Bajramovićeva djevojka i tajnica – objavila je „Slobodna Dalmacija” 29. marta 2002. godine.

(Sutra: Istražiteljima IPTF-a otkrio detalje o ubistvima iz političkih razloga)

Tagovi

Jozo Leutar
NA VRH