ANALIZA

Nakon afere s nestankom papira za glasačke listiće: Ko je pokrao glasove građana?

Piše: K. KEŠMER

4.4.2018

Centralna izborna komisija (CIK) BiH našla se u središtu nove afere nakon što je portal Žurnal objavio informaciju o nestanku 35 tona papira za glasački materijal. Informacija je izazvala ogromnu pažnju javnosti, ali i političkih stranaka. Nakon dva dana šutnje, iz CIK-a je jučer stiglo i saopćenje.  

Plasirana laž

- CIKBiH odbacuje kao neistinite tvrdnje koje se plasiraju u javnosti o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“. Portal koji je plasirao takve informacije nije zasnovao svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu CIK-a - navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da su svi dosadašnji izvještaji o reviziji CIK-a pozitivni i da je ova institucija kontinuirano podložna provjerama nadležnih organa.

- Dakle, sve evidencije u skladištu CIKBiH uredno su vođene i vode se. Plasirana je laž o nestanku više od 35 tona glasačkih listića, i to je samo jedna u nizu laži plasiranih u posljednje vrijeme na štetu Centralne izborne komisije BiH – saopćeno je iz CIK-a.

No, osim ovog slučaja, CIK je i ranije bio u centru nekoliko skandala, pa čak i provjera Tužilaštva BiH. Nestajali su glasački materijali, spiskovi glasača nisu bili tačni, bilo je sumnji u malverzacije glasovima iz inozemstva, glasački materijal pronalažen je na raznim deponijama... Sve to dovelo je do nepovjerenja i građana i političkih stranaka u ovu instituciju, kaže za „Avaz“ Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Parlamentu BiH.

quote
<p><em> Tužilaštvu BiH uputili smo jučer upit o tome vode li se o ovom pitanju određene radnje, ali nismo dobili odgovor</em></p>

- Previše je afera koje su vezane uz CIK i njegove članove i sve to stvara taj osjećaj nepovjerenja u izborni proces. Parlament će morati biti detaljno informiran o ovom slučaju. Ako je neko uzeo sebi za pravo da utiče na izborni proces i ishod, to znači da je uzeo sebi za pravo da određuje volju naroda, pravac u kojem narod želi da ide ova država. Neko je možda želio da gospodari sudbinama i to je nemjerljiva šteta. Tu bi trebalo biti posla za pravosudne i policijske organe - navodi Magazinović.

Gornja granica

Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Parlamentu BiH, kaže da ova informacija ne čudi kada se uzmu u obzir ranije utvrđene nepravilnosti.

- Svjetski prosjek nevažećih listića je ispod tri posto, a svi eksperti smatraju da je četiri posto gornja granica prihvatljivosti da bi se izbori mogli smatrati fer i poštenim. Kod nas je na općim izborima 2014. bilo između 8,35 i skoro 11 posto nevažećih, ovisno o nivou vlasti. U takvoj situaciji ne čudi nestanak listića i ovo dodatno dokazuje da je SBB u pravu što se već godinama zalaže za elektronsko brojanje, ali i pokazuje zašto se CIK grčevito bori protiv zakona koji je trenutno u proceduru i koji bi takvo brojanje uveo – naveo je Arnaut.

SDA: Da reagiraju SIPA i Tužilaštvo BiH

O svemu su se jučer oglasili i iz SDA. Kako su naveli u saopćenju, oni od SIPA-e i Tužilaštva BiH traže da hitno poduzmu sve zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica, pronalaska otuđenih količina papira i kažnjavanja odgovornih.

- Činjenice o nestanku papira utvrđene u revizorskom izvještaju dovode u pitanje integritet izbornog procesa. Zato je neophodno da se brzom i efikasnom akcijom nadležnih institucija rasvijetle sve okolnosti ovog slučaja, sankcioniraju odgovorni i spriječi svaka mogućnost zloupotrebe - naveli su iz SDA.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.