APSURDI

Ne daju mi kokošinjac da sagradim, a Arapi u vodozaštitnoj zoni grade vile od 200.000 eura!

Luksuzne vile na prodaji za 200.000 eura

Piše: E. Trako

28.5.2018

Para vrti gdje burgija neće, kaže narodna poslovica, koju je na svojoj koži najbolje osjetio vlasnik zemlje (ime poznato redakciji) u vodozaštitnoj zoni nedaleko od Vrela Bosne. Na poziv ovog Sarajlije ekipa „Dnevnog avaza“ bila je jučer na licu mjesta, odnosno lokalitetu gdje su prije nekoliko godina sagrađene tri luksuzne vile. Kuvajtski investitor „Kuwait Investment Company“ dozvole je dobio bez po muke.  

Mešetari s istoka

No, ovaj Sarajlija godinama traži od nadležnih organa da mu izdaju građevinsku dozvolu kako bi sagradio omanju ostavu, jer živi u Sarajevu, a taj objekt koristio bi mu za alat i ostale potrepštine.

- Ne daju mi kokošinjac da sagradim, a Arapi su sagradili tri vile koje sada prodaju. Ovo je vodozaštitna zona i te vile koštaju po 200.000 eura. Znači, ko dođe s parama, može šta hoće, a onaj koji nema, treba čekati da na svojoj zemlji napravi šupu – kaže naš sagovornik.

On potcrtava da su i njegove komšije koje imaju kuće od prije rata imale problema s gradnjom novih pomoćnih objekata.

- Prije rata izdato je dozvola koliko su ondašnji stručnjaci procijenili da može objekata da se sagradi. Ne znam šta se u vremenu poslije rata promijenilo pa se grade nove kuće – ogorčen je ovaj Sarajlija.

 Za objekt „Bijeli dvorac“ sagrađeni temelji i ploča


Osim tri vile, sagrađen je i temelj za objekt „Bijeli dvorac“. Onda su radovi naprasno stali i ništa novo se ne gradi.

Inače, od početka gradnju vila u vodozaštitnoj zoni prate brojne nepravilnosti i malverzacije. Prvo je načelnik Ilidže Senaid Memić (SDA) ovaj projekt predstavio kao ogromnu investiciju. Vrijeme je pokazalo da se ne radi ni o kakvom investiranju nego punjenju privatnih džepova mešetara s istoka, ali i onih koji sarađuju s njima u BiH.

Dalje, izvod iz sudskog registra od 28. marta 2017. godine pokazuje da je kao investitor predstavljena firma „Kuwait Investment Company“, a da je osnivač firme osoba El-Zuvejr Mubarak s kapitalom od svega 2.000 dolara. Osim njega, u registar je upisan i Enes Ćoralić, kao lice ovlašteno za zastupanje subjekta.

Čiste i zgrade

U djelatnostima koje stoje u opisu kompanije navode se i usluge iznajmljivanja i davanja u zakup automobila, kamiona, opreme za rekreaciju i sport, poljoprivrednih mašina, plovnih i zračnih prijevoznih sredstava, djelatnosti turoperatora, čišćenje zgrada, zelenih površina, organizacija sastanaka i poslovnih sajmova...

Ipak, u rijetkim istupima u medijima kao direktor firme „Kuwait Investment Company“ spominjao se Bedr Nasir el-Subai. Na internetskoj stranici navode da su najzaslužnija kompanija za ubrzani rast kuvajtske ekonomije.

Lukić prijeti, Memić odmahuje rukom

U medijima se zbog ovih objekata duže od dvije godine prepucavaju Čedomir Lukić (SDA), ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo, i njegov stranački kolega Senaid Memić, načelnik Ilidže. Duže od dvije godine Lukić zabranjuje gradnju vila u vodozaštitnoj zoni Vrela Bosne u općini Ilidža, a Memić odmahuje rukom i radi po svom.

Iako je ministar Lukić odmah reagirao navodeći da se na tom lokalitetu ne bi trebalo graditi, zbog činjenice da se radi o vodozaštitnoj zoni, kuće su sagrađene, opremljene i useljene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.