ISTRAŽUJEMO

Još jedna Sebijina žrtva, dr. Omerbašić, danas je nacionalni interes Švedske!

Osim dr. Vanisa, u Bahreinu je urolog Alden Prcić, u Njemačku su nakon progona otišli dr. Hasečić, dr. Spahić, dr. Cerić, u Norvešku dr. Šehović, dr. Prohić...

KCUS: Bespovratno izgubljeni znanje i struka

Piše: S. KURT - A. NUHANOVIĆ

28.11.2018

Među skoro 80 vrhunskih ljekara, cijenjenih ne samo kod nas nego i u cijelom svijetu, koji su napustili radno mjesto ili, bolje rečeno, otjerani su iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), najmanje 20 njih odlučilo je zauvijek napustiti Bosnu i Hercegovinu i svoj talent i znanje ponuditi negdje drugo.

Većina ih je, dok su teška srca napuštali Koševo, apelirala da se egzodus mora zaustaviti i sa mnogo digniteta i ponosa ukazivala na mobing, poniženja i opstrukcije koje su trpjeli od direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Nastavak egzodusa

Posljedica politike koju vodi direktorica Sebija Izetbegović jeste poduža lista ljekara koji su napustili KCUS, a koji su zauvijek otišli i za kratko vrijeme postali priznati širom svijeta.

- Samo s odlaskom dr. Edina Omerbašića, vrhunskog dječijeg hirurga, izgubili smo više od 300 miliona maraka, jer moramo djecu slati vani na liječenje. Kakav je to talent bio! Njega danas smatraju nacionalnim interesom Kraljevine Švedske - kaže nam jedan ljekar koji je, također, nedavno napustio KCUS.

Egzodus se nastavlja, pa upravo ovih dana iz KCUS-a u Saudijsku Arabiju putuje i jedan vrsni oftalmolog. Naš list jučer je objavio i priču o dr. Nenadu Vanisu, gastroenterologu, koji je prošle sedmice u Bahreinu imenovan za medicinskog direktora jedne od najvećih bolnica na Bliskom istoku, „Middle East Hospital“. S njim je u Bahrein otišla i supruga Selma, nekad jedini subspecijalista dječije anestezije u KCUS-u.

U Bahreinu je i dr. Alden Prcić, subspecijalista urolog.

U Njemačku su nakon progona i mobinga dr. Sebije Izetbegović otišli i dr. Faris Hasečić, ortoped, dr. Emir Spahić, anesteziolog, te dr. Armana Cerić iz CUM-a.

Sestre i tehničari

U Norveškoj sada liječe dr. Nedžad Šehović, abdominalni hirurg, i dr. Džanela Prohić, gastroenterolog. Inače, dr. Prohić je norveški student. Prvobitno se vratila u svoju domovinu, ali je ponovo, nakon progona u KCUS-u, otišla u Norvešku.

U Švedsku je otišla dr. Marina Delić, specijalista kliničke imunologije. Također, dr. Belma Buturović, endokrinolog, sada je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Koliki je tek broj medicinskih sestra i tehničara koji su zbog rigidnosti dr. Izetbegović napustili KCUS i uglavnom zauvijek napustili Sarajevo, još nije poznato.


Dr. Omerbašić: Sada djeca moraju vani na liječenje

Dr. Vranić među 100 najperspektivnijih patologa

U oktobru prošle godine KCUS i Bosnu i Hercegovinu napustio je i dr. Semir Vranić, stručnjak koji se po izboru američkog časopisa „The Pathologist“ našao na listi 100 najperspektivnijih iz oblasti patologije i laboratorijske medicine u svijetu, najbolji doktorand Sveučilišta u Zagrebu 2012. Dr. Vranić sada je cijenjen u Kataru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.