DOĐI DA OSTARIMO...

Zagrepčani dolaze u BiH da sretno provedu ostatak života

Idemo i u grad na ćevapčiće, šetamo pored Save, kaže Uroš Opačić

Uroš i Štefica Opačić: Proveli radni vijek u Frankfurtu. Avaz

Piše: B. Grgić / Avaz.ba

7.3.2020

Ušli su u devetu deceniju života i došli iz Zagreba u Bosansku Gradišku. Supružnici Stefanija i Uroš Opačić proveli su radni vijek u Njemačkoj, u blizini Frankfurta. Skućili su se u Zagrebu, a onda donijeli životnu odluku.

Nakon razgovora sa sinom i kćerkom, odlučili su da zaključaju stan u Zagrebu i dođu u Bosansku Gradišku. I nisu se pokajali. Smjestili su se u jednom privatnom domu - rezidenciji, kako ga zovu

Mirno i zanimljivo

- Ovdje nam je zaista prelijepo. Mirno, toplo, zanimljivo, udobno, baš kako i želimo. Imamo dosta slobodnog vremena. Koristimo ga tako što neumorno slažemo puzle i to one velike i najsloženije. Idemo i u grad na ćevapčiće, šetamo pored Save, družimo se s prijateljima koji su se također ovdje skrasili - kaže 82-godišnji Uroš Opačić. 

Saznali smo da je Uroš zidarski zanat izučio u Novom Travniku i bio je veoma cijenjen zidar u Njemačkoj. Stefanija ili Štefica, kako je Uroš zove, radila je u tekstilnoj industriji. Rođena Kumrovčanka bavi se izradom ručnih radova, a pripomogne i suprugu da završi slaganje puzli.

- Redovno posjećujemo kulturne sadržaje u gradu, šetamo, razgovaramo s domaćim ljudima. Ovdje nam je život znatno jeftiniji, a sadržajniji nego u Zagrebu. Osim hrane, i to pet obroka i smještaja, koristimo i fizijatrijske i ljekarske usluge, salon ljepote, prostor za druženje – rekla nam je Stefanija.


Mizimović: Njemački penzioner. Avaz

Opačići se raduju i osmomartovskoj zabavi koju će im predusretljivi domaćini pripremiti u nedjelju, odmah nakon podneva. Očekuju i posjetu rodbine i prijatelja iz Zagreba. U Bosansku Gradišku je došao i Bugojanac Branko Ninković, inače austrijski penzioner.

- Bio bi veliki grijeh reći da nam ovdje nešto nedostaje. Družimo se, ima nas sa svih strana. Svaki dan nam je veoma sadržajan, sviđa mi se i grad, samo da me zdravlje posluži - rekao je Ninković.

Specijalne mašine

Hasib Mizimović, rođeni Gradiščanin, u Ljubljani se školovao za mašinsko-tehničkog crtača. Potom se obreo u Francuskoj, a u Njemačkoj je radio pune četiri decenije. Rado se prisjeća tih dana. 

- Radio sam u Njemačkoj mnoge poslove. Osim kao crtač, radio sam i kao metalostrugar, alatničar i na mnogim specijalnim mašinama. I ovdje crtam da prekratim vrijeme, igram šah, družim se s mojim prijateljima - kaže Mizimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.