"Apple" i "Samsung" povlače međusobne tužbe izvan SAD

Dogovor konkurentskih kompanija

Piše: Srna

Kompanije "Apple" i "Samsung", najveći proizvođači pametnih telefona i tablet računara u svijetu, dogovorile su se da povuku sve međusobne tužbe izvan SAD.

Ovi veliki rivali međusobno su se tužili zbog sporova u vezi sa tehnološkim patentima u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Japanu i Njemačkoj.

"Samsung" je saopštio da ovaj dogovor "ne obuhvata nikakav aranžman o licencama" i da će kompanije "nastaviti postupke pred sudovima u SAD", prenio je BBC.

Njihovi sudski sporovi eskalirali su širom svijeta u posljednjih nekoliko godina, a počeli su 2011. godine, kada je "Apple" tužio južnokorejsku firmu u Americi.

Američki gigant tada je tvrdio da je "Samsung" u svojim telefonima "galaxy" i tablet kompjuterima kopirao njegove uređaje "iPhon" i "iPad".

Jedna od spornih tehnologija, koja je predmet pravne bitke, jeste klizni potez kojim se uređaj otključava.

Južnokorejska kompanija u međuvremenu je tužila "Apple" u nekoliko zemalja, optužujući je za kršenje njenih patenata, poput sinhronizacije fotografija, muzičkih i video fajlova na nekoliko uređaja, kao i metode snimanja i slanja videa preko interneta.

Dvije kompanije sada će se fokusirati na sudove u SAD, pred kojima je "Apple" dobio dvije presude u svoju korist u posljednjih nekoliko godina.

Američki sud u maju je naredio "Samsungu" da plati 119 miliona dolara "Appleu" zbog kršenja dva njegova patenta. Taj iznos je znatno manji od 2,2 milijarde dolara, koliko je tražila američka firma.

Sud je, takođe, zaključio da je "Apple" narušio "Samsungove" patente i dodijelio južnokorejskoj kompaniji odštetu od 158.000 dolara.

NA VRH