LIFESTYLE

Američki vojnik prvi ovisnik o Google Glass naočalama

Koristio ih do 18 sati na dan

(A. Sm.)

17.10.2014

Vojnik (31) američke mornarce koristio je Google Glass naočale i do 18 sati na dan, a postao bi nervozan kada ih nije imao na sebi. Također mu se i javio tik u kome mu ruka ide prema sljepoočnici, kao potez kojim se upravlja naočalama. Prijavio se u centar za liječenje ovisnosti, a ljekari kažu da je ovo prvi poznati slučaj "ovisnosti o internetu" koja podrazumijeva Googleov gadget.

Doktorima je rekao i da je tokom dva mjeseca, koliko je imao naočale, počeo da ima snove kao da ih gleda kroz maleni ekran na naočalama.

- Ljudi su vjerovali da alkoholizam nije problem - krivili su ljude ili njihovu okolinu. Trebat će vremena da prihvatimo i da je ovisnost o internetu stvarna - rekao je Andre Doan, koji je objavio rad o ovom pacijentu. Dodao je kako ima dovoljno dokaza o ovisnosti o internetu, a da je samo pitanje da istraživanja i liječenje uhvate korak, piše Guardian.

Vojnik je proveo 35 dana u programu za liječenje ovisnosti o alkoholu, u kojem se pacijete drži što dalje od alkohola, droge, cigareta ili gadgeta. Nakon tretmana vojnik je rekao da se osjeća bolje pa je uključen i u program od 12 koraka zbog svojih problema s alkoholom, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.