LIFESTYLE

BRIGADA FACEBOOK RATNIKA Osniva se specijalna vojna jedinica za sukobe na društvenim mrežama

Brigada će biti zadužena za 'nesmrtonosno ratovanje'

Autor:(A. Vr.)

2.2.2015

Britanska vojska uskoro će oformiti specijalnu postrojbu Facebook ratnika vještih u psihološkim operacijama te korištenju društvenih mreža u nekonvencionalnim sukobima informacijskog doba, piše Guardian .

Već se zna da će 77. 'Facebook' brigada biti stacionirana u Newburyju, zapadno od Londona, te da će brojati nekih 1.500 vojnika koji će biti povučeni iz ostalih jedinica britanske vojske.

Brigada će biti zadužena za 'nesmrtonosno ratovanje', a službeno bi trebala biti formirana u aprilu. Slične internetske snage već imaju američka i izraelska vojska.

Nova će postrojba putem društvenih mreža pokušati kontrolirati tijek bitnih priča i na taj način utjecati na javno mnijenje u Britaniji pa i u svijetu. Vojnici u 77. brigadi trebaju imati posebne neborbene sposobnosti i zbog toga britanska vojska u svojim redovima traži sve koji imaju bogato iskustvo s radom na društvenim mrežama te novinare.

'77. brigada je stvorena kako bi se suočila s izazovima modernih sukoba i ratova', objašnjava glasnogovornik britanske vojske. "Prepoznali smo činjenicu da se na modernom bojnom polju i nenasilnim metodama može utjecati na akcije sudionika."

Izraelska vojska pionir je ovakve vrste ratovanja na društvenim mrežama. Aktivni su od 2008. na više od 30 platformi – od Twittera i Facebooka do YouTubea i Instagrama, a objavljuju na šest jezika.

- Ovako možemo doprijeti do publike kojoj inače ni bi mogli pristupiti, kažu u izraelskoj vojsci.

Za vrijeme lanjskog sukoba u Gazi izraelska vojska i Hammas kao da su se natjecali tko će objaviti više informacija s bojišta na Twitteru, a često su međusobno ulazili i u prave, internetske svađe.

Formiranje 77. brigade najavio je prošle sedmice i zapovjednik posebnih operacija NATO saveza, general bojnik Marshall Webb, govoreći o Rusiji i Islamskoj državi: Ovako se možemo angažirati bez eskalacije sukoba ili agresivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.