LIFESTYLE

ZUCKERBERG: Na Facebooku nema mjesta govoru mržnje

Njemačke vlasti zabrinute zbog rasističkih poruka na društvenoj mreži

Onasa

26.2.2016

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je danas da ta društvena mreža u Njemačkoj nije dovoljno radila na sprječavanju govora mržnje. Njemačke vlasti, zabrinute zbog rasističkih poruka na Facebooku i drugim društvenim mrežama tokom migrantske krize, tražile su da se govor mržnje spriječi.

Zuckerberg je o tom pitanju u septembru razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, a ove nedjelje se tokom posete Njemačkoj sastao i sa šefom njenog kabineta.

"Govoru mržnje nema mjesta na Facebooku i našoj zajednici. Mislim da donedavno u Njemačkoj nismo dovoljno dobro radili i mislim da treba da radimo bolje", rekao je na skupu u Berlinu.

Direktor Facebooka je rekao da se finansira tim koji sarađuje s policijom u borbi protiv govora mržnje na Facebooku. On je dodao da na je upoznavanje s njemačkim zakonima navelo Facebook da proširi svoja shvatanja "zaštićenih grupa" i da ne bude tolerisan govor mržnje prema migrantima.

"Ima još da se radi. Želimo to da uradimo, ali mislim da smo jasno i glasno čuli poruku i posvećeni smo da radimo bolje", rekao je  Zuckerberg.

Pohvalio je vodstvo Njemačke u izbjegličkoj krizi, navodeći da je ono "inspiracija i model za svijet".

"Nadamo se da će više zemalja slijediti Njemačku u ovome. Nadamo se da će SAD u ovome slijediti nemačko vodjstvo", rekao je Zuckerberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.