Godinu i pol zatvora zbog hakiranja poznatih i slavnih

Zbog krađe i objave fotografija

Redakcija
29.10.2016 09:15

Ryan Collins osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog krađe i objave fotografija brojnih slavnih i poznatih.

Ovaj 36-godišnjak iz Sjedinjenih Američkih Država (Pennsylvania) izazvao je istinski skandal kada je prije dvije godine počeo objavljivati fotografije poznatih i slavnih na "4chan" i "reddit" webovima.

Bilo je tu svega, eksplicitnih fotografija seksualnih druženja, raznih kompromitirajućih materijala koji su izazvali ogromnu pažnju javnosti, a "celebrity" osobama izazivale "svakodnevnu mučninu". Navodno je Collins uspio ukrasti, odnosno bolje rečeno hakirati račune više od 100 poznatih osoba...

Njegova je "phishing" akcija trajala od novembra 2012. do septembra 2014., u tom je razdoblju slao lažne mailove koji su izgledali kao da dolaze iz Googlea ili Applea.

Naivne i neoprezne žrtve prevare su otkrivale svoje pristupne podatke, na taj je način Collins hakirao najmanje 50 korisničkih računa na Appleovom iCloud servisu, odnosno 72 Gmail računa.

To mu je pak omogućilo da ukrade podatke o više od 600 osoba, zbog čega je sada osuđen na godinu i pol zatvora. Pitanje je bi li dobio bilo kakvu kaznu da u cijeloj aferi nisu isplivale fotografije i video zapisi poznatih osoba.

NA VRH