LIFESTYLE

Američka ratna mornarica posjeduje konceptnu 3D ispisanu podmornicu

Avaz.ba

31.7.2017

Tehnologija 3D ispisa sve je popularnija i u različitim vojskama svijeta koje testiraju tehnologiju u svrhu dobivanja 3D ispisanih rezervnih dijelova te čak i obroka za svoje vojnike.

Korak dalje učinila je Američka ratna mornarica, koja je u suradnji s laboratorijem Oak Ridge razvila malu 3D ispisanu podmornicu koja više predstavlja potvrdu koncepta nego uporabivu podmornicu za aktivnu službu.  

Podmornica je modelirana prema stvarnoj aktivnoj podmornici koju za svoje zadaće koriste Navy SEALsi, a njeno puno ime je Optionally Manned Technology Demonstrator.

Rad na projektu započeo je u avgustu prošle godine, a dijelovi devet metara duge podmornice morali su se ispisati na industrijskim Big Area Additive Manufacturing 3D pisačima. Ispisani dijelovi od karbonskih vlakana potom su ručno spojeni. Slična konvencionalna podmornica koštala bi između 600 i 800 hiljada dolara, a njena proizvodnja bi trajala oko pet mjeseci. Podmornica sastavljena putem 3D ispisanih dijelova stoji i do 90% manje u odnosu na klasičnu podmornicu, a proizvedena je u manje od mjesec dana, piše bug.hr.

Očekuje se da bi Američka ratna mornarica do 2019. godine mogla razviti 3D ispisana plovila koja su sposobna ući u aktivnu službu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.