LIFESTYLE

Napadnut poznati program CCleaner, u opasnosti milioni korisnika

Avaz.ba

18.9.2017

Hakeri su prošlog mjeseca napali jedan od najpoznatijih softvera za čišćenje elektronskih računala britanske kompanije Piriform, čime su potencijalno mogli upravljati uređajima više od 2 miliona korisnika, javlja Reuters.

Zloćudni softver ubačen je u CCleaner koji se najčešće koristi na ličnim računarima i Android mobitelima, a s interneta se preuzme čak 5 miliona puta u sedmici. Koristi se za čišćenje nepotrebnih programa i "kolačića", piše index.hr. 

CCleaner koristi oko 130 milijuna ljudi

  Kompaniju Piriform kupila je tvrtka Avast sa sjedištem u Pragu, koja je jedna od najvećih svjetskih kompanija za kompjutersku sigurnost. U trenutku kupovine Avast je naveo da CCleaner koristi 130 miliona ljudi. Verzija CCleanera iz avgusta uključivala je alate za daljinsku kontrolu, kojima bi se povezivala s neregistriranim web stranicama kako bi preuzimala neovlaštene programe. 

Korisnici dvije zaražene verzije moraju ih izbrisati i preuzeti nove

Istražitelj Krejg Vilijams (Craig Williams) izjavio je da se radilo o sofisticiranom napadu sličnom onome u junu, kada su pogođene kompanije koje su preuzele zaraženi ukrajinski softver: "Korisnici nisu nikako mogli primijetiti napad", rekao je Vilijams.

Kompanija Piriform upozorila je korisnike CCleanera v5.33.6162 i CCleaner Clouda v1.07.3191 da preuzmu s interneta nove verzije. Glasnogovornica kompanije izjavila je da je zaraženu verziju CCleanera preuzelo 2,27 miliona, a CCleaner Clouda 5000 korisnika, piše index.hr. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.