LIFESTYLE

NASA objavila lijepu vijest, čovječanstvo može odahnuti

Avaz.ba

4.11.2017

Iz američke svemirske agencije NASA stigla je rijetko dobra klimatska vijest, a to je da se džinovska rupa u Zemljinom ozonskom omotaču smanjuje i najmanja je od 1988. godine.

Ove godine rupa je bila najveća u septembru, kada je bila široka oko 20 miliona kvadratnih kilometara, što je dva i po puta veća površina od Sjedinjenih Država, prenio je “Washington post”. 

Tada je, ipak, bila za tri miliona kvadratnih kilometara manja od prošle godine, a od tada se još smanjila.

Ova dobra vijest pojavljuje se 30 godina nakon što je otkrivena ozonska rupa, čije otkriće je dovelo do Montrealskog protokola 1987. 

Vremenski uvjeti u stratosferi zaslužni su za ovo smanjenje ozonske rupe, a oni su topliiji nego ikad. Naučnici navode da topao vazduh odbija hemikalije poput hlora i broma koje uništavaju ozonski omotač.

Vremenski uvjeti iznad Antarktika bili su slabiji, što je dovelo do toplijih temperature koje su usporile gubitak ozona. Pol Njumen (Paul Newman), šef naučnog tima za Zemlju u NASA-inom Centru za svemirske letove Godard u Grinbeltu u Merilendu kaže da je to poput uragana – nekih godina ima malo onih koji dođu do obale a ovo je godina u kojoj vremenski uvjeti dovode do poboljšanja formacije ozona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.