LIFESTYLE

Za Hokinga je vještačka inteligencija najgori događaj u historiji civilizacije

Avaz.ba

14.11.2017

Na nedavnom Web Summitu u Lisabonu, naučnik Stiven Hoking ponovio je svoja razmišljanja u vezi sa vještačkom inteligencijom, upozorivši da bi ona mogla postati “najgori događaj u istoriji naše civilizacije” ukoliko se otrgne kontroli.

- Razvoj vještačke inteligencije mogao bi tako, naprimjer, da utječe na razvoj moćnog autonomnog oružja koje bi moglo da postane alat koji će koristiti manjina za ugnjetavanje većine - smatra naučnik.

Upravo protiv takve upotrebe vještačke inteligencije, odnosno AI robota, koji bi bili korišteni u ratovima i koji će sami odlučivati o metama napada, zalažu se brojni naučnici, stručnjaci za robotiku i vještačku inteligenciju. Oni su potpisali peticije u kojima traže zabranu razvoja takvog autonomnog naoružanja.

Kako bi ipak izvukli najbolje od AI, poput korištenja njenog potencijala da izliječi bolesti, ili ispravi štetu koju su ljudi nanijeli Zemlji, Hoking kaže da je potrebno provesti još istraživanja, dok bi naučnici trebali što više da razmišljaju o utjecaju vještačke inteligencije na našu planetu i naše živote.

- Možda bi svi na trenutak trebalo zastati i usmjeriti razmišljanje ne samo na stvaranje vještačke inteligencije koja će biti sposobna i uspješna već i o načinima na koji AI može da doprinese općoj društvenoj koristi - zaključio je Hoking.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.