LIFESTYLE

Najveći problem u historiji: Hakeri objavili kod s kojim se može hakovati svaki iPhone

Avaz.ba

8.2.2018

Neko je upravo postavio izvorni kod za ključnu komponentu iPhone operativnog sistema - a to bi moglo da omogući hakerima da pronađu nove načine da pronađu ranjivosti Appleovog operativnog sistema.

Kod postavljen na sajtu GitHub pod nazivom "iBoot" i u pitanju je dio iOS-a zadužen za sigurno paljenje i gašenje operativnog sistema. Drugim riječima, ovo je program koji učitava iOS i to je prvi proces koji se aktivira kada upalite iPhone. Njegova najvažnija uloga jeste da verifikuje da je sistem zaista Appleov i da nije mijenjan.

U kodu stoji da je za iOS 9, ali njegovi djelovi su sigurno iskorišteni i u novijim verzijama ovog operativnog sistema.

Apple je tradicionalno veoma stidljiv kada je objavljivanje kodova javnosti u pitanju i preduzeo je posebne korake kako bi iBoot bio siguran. Nagrade za pronalaženje bagova u njemu su ujedno i najvrijednije i mogu da dostignu vrijednost do 200.000 dolara.

- Ovo je najveće curenje informacija u historiji, izjavio je Džonatan Levin, autor serije knjiga o Appleovim operativnim sistemima.

Pristup ovom kodu daje priliku hakerima da pronađu potencijalne mane i ranjivosti uz pomoć kojih mogu da ugroze ili kompromituju iPhone, ali i da ga lakše jailbrakeuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.