DRUŠTVENE MREŽE Opcija testirana prošle godine

Facebook uvodi opciju identifikacije prijatelja koji dijele lažne vijesti

Bljesak.info
04.04.2018 11:25

Foto: Ilustracija

Facebook će ove sedmice izvršiti ažuriranja koja će omogućiti dodatne mogućnosti u borbi protiv lažnih vijesti. 

Iako se na prvi pogled čini da će ovo doprinijeti stvaranju boljeg konteksta za vijesti koje se pojavljuju na News Feedu, on krije i sakrivenu opciju - omogućit će identifikaciju prijatelja koji dijele lažne vijesti. 

Ova opcija je prvi put testirana prošle godine, a dozvoljava korisnicima da klikom na ikonicu "i" otkriju izvor vijesti, povezane članke i "mapu" dijeljenja vijesti koja sadržava informacije fizičke lokacije mjesta najčešćeg dijeljenja i korisnike, odnosno prijatelje koji to čine. 

Kada korisnici imaju uvid u detalje o temi koju članak obrađuje može se doći do informacija koje razotkrivaju potencijalnu lažnu vijest. S druge strane, dijeljenje vijesti otkriva njenu opću popularnost te popularnost među vašim prijateljima. Ipak, osim činjenice da će se na taj način doći do bolje slike o navodnim političkim uvjerenjima prijatelja na Facebooku, ali i o navodnoj visini njihove povodljivosti u kontekstu lažnih vijesti, opcija ne dozvoljava uvid u to zašto je nešto podijeljeno. Dakle, ne postoji način da se, recimo, detektiraju potencijalni sarkazam ili kritika. 

Tagovi

Facebook
NA VRH