Facebook donio odluku koja je razbjesnila Jevreje širom planete

Index.hr
19.07.2018 19:01

Čelnik Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) danas je rekao kako njegova društvena mreža neće uklanjati objave u kojima se negira holokaust, nakon čega je Njemačka reagirala upozorivši da se Facebook mora držati njezinih zakona koji to strogo zabranjuju.

Zakerberg je u 90 minuta dugom podcastu za tehnološki portal Recode koji se bavi Silicijskom dolinom u kontekstu rasprave o lažnim vijestima odgovorio kako Facebook neće uklanjati takve objave jer cilj te tvrtke nije "spriječiti nekoga da kaže nešto lažno, nego da se te objave i dezinformacije ne šire".

Ta je izjava pojačala već postojeće kritike vlada i organizacija oko toga da Zakerbergova društvena mreža ne čini dovoljno po pitanju govora mržnje.

Dužnosnici u Njemačkoj, koja zakonom predviđa kazne do 50 miliona eura za internetske stranice koje odmah ne uklone govor mržnje, dali su šefu Facebooka do znanja da je negiranje holokausta kazneno djelo.

"Ne smije biti prostora za antisemitizam. To uključuje verbalne i fizičke napade na Židove kao i negiranje holokausta", poručila je u četvrtak ministrica pravosuđa Katarina Barli (Barley) i upozorila kako će Njemačka to kažnjavati.

"Niko ne smije braniti nekoga ko negira holokaust", rekao je na Twitteru njemački ministar poslova Heiko Mas koji je i uveo zakon o regulaciji društvenih mreža u junu 2017., dok je bio na funkciji na kojoj je sada Barli.

Zakerberg, porijeklom Židov, kasnije je za isti medij naglasio da je za njega negiranje holokausta uvredljivo, ali da smatra da Facebook ne bi trebao brisati različita mišljenja.

"Ako se nešto brzo proširi, ali naši zaposlenici to su proglasili lažnim, izgubit će većinu svoje distribucije na mreži. A naravno, ako objava prijeđe granicu, u zagovaranje nasilja ili mržnje protiv neke određene skupine, bit će uklonjena. Ova pitanja su vrlo izazovna, no vjerujem da je pozitivan govor najbolji način za borbu protiv uvredljivog, lošeg govora", rekao je Zakerberg.

Facebook u borbi protiv lažnih vijesti koristi automatizirani softver i zapošljava oko 7,5 hiljada ljudi koji traže kontroverzne objave koje krše njegovu politiku.

Antisemitizam na mreži postao je "zabrinjavajući fenomen" u Njemačkoj, pokazalo je ranije ovog mjeseca istraživanje Tehničkog sveučilišta u Berlinu koje je analiziralo više od 300 hiljada objava na Facebooku i drugim online forumima.

Facebook je već optuživan da širi glasine koje potiču sukobe, posebno u Burmi i Šri Lanki, prenosi afp. Vlasti Šri Lanke u aprilu su blokirale pristup mreži tvrdeći kako se na njoj ohrabruju međuvjerski sukobi. 

NA VRH