GOOGLE

Android 11 stiže 3. juna

Test verzija već i puštena na nekim uređajima

Google predstavio nešto od noviteta. Avaz

Avaz.ba

6.5.2020

Google je potvrdio da će novu verziju Androida predstaviti 3. juna na online događaju. U pitanju je beta verzija Androida 11, nova generacija operativnog sistema koji se koristi na najvećem broju uređaja na svijetu.

Google je već predstavio nešto od noviteta koje je spremio za novu verziju svog operativnog sistema koji su kao test verzija već i pušteni na nekim uređajima.

Jedna od njih je opcija koja povećava privatnost korisnika jer će aplikacije od sada dobiti dozvolu da imaju pristup lokaciji, mikrofonu i kameri samo kada je korisnik upotrebljava. Posle toga, aplikacija će morati opet da traži dozvolu.

Android je dominantan operativni sistem na mobilnim telefonima i od 10 uređaja, ima ga na čak devet. Ali, za Google i Android najveći izazov će biti da novu verziju softvera i dovede na uređaje jer su mobilne mreže posljednji put ovaj proces izuzetno usporile.

Tako, Android 9 kada je pušten, put je našao samo do 10,4 posto Android telefona. Prethodne tri verzije su, poređenja radi bile apdejtovane na čak 64,4 posto uređaja. Apple je u ovom segmentu sa svojim iOS znatno uspješniji, pa tako novu verziju operativnog sistema ima 77 posto Apple telefona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.