PREDSTAVIO IH GOOGLE

Novi modeli pametnih telefona: Pixel 7 i Pixel 7 Pro

Prednja kamera je identična kao i u slučaju modela Pro, dok zadnja ima 50 MP, osim nje postoji i ultraširoka kamera od 12 MP

Google Pixel 7 and 7 Pro. PRINTSCREEN / GOOGLE

A. O.

7.10.2022

Dva nova modela predstavio je Google i to, jedan manji i veći. Pixel 7 koji košta 650 eura je manji. 

Veći je Pixel Pro, a cijena je 900 eura.



Google Pixel 7 Pro

Za narednih 12 mjeseci, to će biti najbolji Googleov smartphone. Ovo je istinski flagship sa sjajnim i oštrim ekranom s visokom frekvencijom osvježavanja ekrana, prepoznatljivim izgledom, sigurnosnim funkcijama i garantovanom dugom softverskom podrškom. Dolazi s velikim senzorom kamere s kombinacijom širokog/ultra i širokog/telephoto senzora.

Pixel 7 Pro pokreće Tensor G2 procesor koji može izvršavati zadatke mašinskog učenja 60 posto brže i 20 posto efikacije u odnosu na prethodni procesor. GPU jedinica je Mali-G710 MC10 koja donosi poboljšanje od 35 posto za mašinsko učenje, a to je nešto što uveliko koristi aplikacija Pixel Camera. Procesor je odgovoran za funkcije kao što je Photo Unblur, koja je ekskluzivna za Pixel 7 i Pixel 7 Pro, a koj koristi Googleovu naprednu AI tehnologiju za ukljanjanje zamućenja i "šuma" sa starih fotografija koje su napravljene davno kamerom nekog starog mobitela. Također, zaslužan je za poboljšanje kamera Pixela 7.

Sa 12 GB RAM-a uparen je procesor. Dostupno je 128, 256 i 512 GB interne memorije. MicroSD slota nema, ali je tu nano-SIM slot i eSIM slot.

Glavna kamera koja se nalazi na zadnjoj strani ima 50 MP, kao i optičku i elektronsku stabilizaciju slike. Može snimati 4K video pri 30 i 60 fps, a tu je i ultraširoka od 12 MP. Mobitel može snimati 10-bitni HDR video, a zahvaljujući partnerstvu Googlea sa Snapchatom i TikTokom. omogućeni su kvalitetniji klipovi za ove aplikacije. Aplikacija za kameru kojirsti Tensor G2 procesor za stvaranje kinematičkog blura ili za stabilizaciju snimka. Ova kamera ima autofokus koji omogućava makro fotografisanje.

Telephoto kamera od 45 MP sada ima duža sočiva s 5x optičkim uvećanjem, što omogićava dalje digitalno zumiranje "specijalnom Pixel magijom". Naprijed je selfie kamera od 10,8 MP s fiksnim fokusom.

Što se tiče ekrana, Pixel 7 Pro koristi 6,71-inčni AMOLED QHD+ LTPO ekran s varijabilnom frekvencijom osvježavanja od 10 do 120Hz. Bočne stranice ekrana nisu zakrivljene kao prošle godine, a zaštitu pruža Gorilla Glass Victus staklo. Senzor za otisak prsta integrisan je u ekran te je veoma brz i siguran. Ipak, korisniku je na raspolaganju i Face sistem otključavanja. Uređaj napaja baterija kapaciteta 5.000 mAh baš kao i prošle godine, koja podržava brzo, bežično i reverzibilno bežično punjenje. Smartphone je otporan na vodu i prašinu po IP68 standardu, milimetar je kraći i gotovo milimetar širi u odnosu na prethodnika, a njegova konstrukcija je napravljena od recikliranog aluminija.


Google Pixel 7

Google Pixel 7 je manji i jeftiniji od modela Pixel 7 Pro. 

Naime, njega pokreće ga Tensor G2 procesor uparen s 8 GB RAM-a, a kupci će moći dobiti 128 ili 256 GB interne memorije. Google je obećao tri velike nadogradnje operativnog sistema i pet godina sigurnosnih nadogradnji. Smartphone koristi 6,3-inčni ekran, koji je manji u odnosu na 6,4-inčni prethodnog modela, ali i lakši. 

Manja baterija kapacitet a4.355 mA ga napaja. Efikasniji hardver omogućava da baterija u Extreme Battery Saver modu traje do 72 sata (prethodno 48 sati). Bez aktiviranog pomenutog moda, baterija će izdržati 31 sat standardnog korištenja.

Prednja kamera je identična kao i u slučaju modela Pro, dok zadnja ima 50 MP, osim nje postoji i ultraširoka kamera od 12 MP.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.