LIFESTYLE

Htjela sam da ubijem kćerku kad je imala tri sedmice

Bolna ispovijest mlade samohrane majke

Redakcija

21.7.2014

 

Postporođajna depresija je navela 21-godišnju Suzi Vud (Suzi Wood) iz Velike Britanije da poželi da ubije svoju kćerkicu Anabelu (Annabelle) kada je imala svega tri sedmice. U najtežim trenucima je čak i planirala kako bi to mogla da izvede. Ona se od tada u potpunosti oporavila, i uživa sa sedmomjesečnom kćerkicom, a želi da pomogne i drugim majkama da se izbore sa depresijom.

Velika promjena

- Postporođajna depresija me je promijenila na mnogo načina. Željela sam fizički da ubijem Anabelu kada je imala oko tri sedmice. Ubijedila sam samu sebe da ona nije moja i željela sam da je moji roditelji usvoje. Htjela sam da izađem napolje, napijem se i zaboravim da sam majka - priča Suzi, koja živi sa roditeljima.

Ona kaže da je morala stalno da se pretvara da je sve u redu, a roditelji su svakodnevno brinuli o bebi jer su se bojali da bi Suzi mogla da je povredi.

- Nisam govorila ljudima šta mi se dešava u glavi, dok jednog dana Anabela nije zaplakala i to me je slomilo. Jednostavno nisam to mogla da radim više. Nisam željela da joj dam bočicu jer sam se osjećala kao da je ne volim i da je ne želim - prisjeća se ova samohrana majka.

Ona je shvatila da mora da potraži pomoć, i krenula je u savjetovalište. Razgovori su joj pomogli da se poveže sa svojom kćerkom, a ona sada planira da studira psihologiju kako bi mogla da pomogne drugim majkama.

Uključiti porodicu

- Roditelji su mi puno pomogli, iako su oboje bolesni, bile bismo izgubljene bez njih. Uključivanje porodice u ovako nešto može da bude jako teško, pogotovu ako oni ne razumiju o čemu se radi - kaže majka.

Teško putovanje

Dodaje  da ne bi mogla sebi da oprosti da se nije na vrijeme izliječila.

- Ovo je bilo teško putovanje, a mnoge majke i očevi i dalje pate. Veoma je bitno da podignemo svijest o ovome - odlučna je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.