LIFESTYLE

Pilotu otpala ruka, jedva prizemljio avion: "Ovo mi je pouka za ubuduće!"

Šok u kokpitu

(A. Vr.)

15.8.2014


Spretni pilot uspio je prizemljiti putnički avionu na aerodromu u Belfastu uprkos tome što mu se samo nekoliko trenutaka prije slijetanja proteza podlaktice odvojila od fleksibilnog ležišta u laktu, no putnici i ostali članovi posade ni u jednome trenutku nisu bili u životnoj opasnosti, objavila je u četvrtak Agencija za istraživanje nesreća u zračnom prometu.

U zrakoplovu Dash 8 tvrtke Flybe koji je 12. februara letio na relaciji Birmingham - Belfast niko od 47 putnika nije povrijeđen, a tvrtka Flybe obavila je detaljnu internu istragu, prenosi jutarnji.hr.

Četrdesetšestogodišnji pilot je, kao i obično, neposredno prije slijetanja provjerio je li proteza dobro pričvršćena za upravljačku palicu, no kada je tiokom slijetanja shvatio da se ona odvojila od ležišta, a potom i od upravljačke palice ostao je priseban te je pilotiranje nastavio zdravom desnom rukom, odmaknuvši je od kontrolne ploče kojom je u tom trenutku podešavao brzinu pri slijetanju aviona.

Istražiteljima je ispričao da je u jednom trenutku o problemu želio izvijestiti kopilota, no kako nije imao dovoljno vremena zaključio je da je najbolje ne dizati nepotrebnu paniku.

 

S obzirom na to da je desnu ruku tijekom slijetanja koristio na upravljačkoj palici, nije istodobno uspio smanjiti brzinu pa je slijetanje bilo nešto grublje, stoji u izvješću Agencije.

Pilot avion jedan je najiskusnijih pilota kompanije Flybe, stoji u izvještaju te se dodaje kako će poučen nezgodom o mogućnosti njezina ponavljanja ubuduće obavijestiti svog kopilota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.