LIFESTYLE

Otkriveno zašto su tinejdžeri razdražljivi i bahati: Problem je jednostavan i rješiv

Zanimljivo istraživanje

(A. Vr.)

3.10.2014

Zbog promjena u biološkom satu tinejdžera, postaje im vrlo teško zaspati prije 11 sati navečer. No, škola najčešće počinje u ranim jutarnjim satima, pa mladi od 14 do 19 godina ne dobiju punih 10 sati sna, koliko im je potrebno u toj fazi razvoja.

Ranija istraživanja otkrila su da se uspjeh u školi poboljšava svim učenicima kada satovi počinju kasnije tokom jutra, no stručnjaci za obrazovanje ustrajali su u tvrdnjama da su tinejdžeri lijeni, ne shvaćajući da se radi o promjenama u njihovim biološkim satovima, prenosi jutarnji.hr.

Najdojmljivije istraživanje provelo je američka ratna avijacija, koje je uvelo kasniji početak predavanja na svojoj akademiji za kadete do 19 godina, što je rezultiralo impresivnim skokom u ocjenama kadeta.

Studija provedena početkom ove godine pokazala je da ne postoje negativne posljedice kasnijeg početka škole - učenici jednako vremena provode pišući zadaće, sudjelujući u sportskim i izvannastavnim aktivnostima.

I dok manjak sna kod tinejdžera dokazano može uzrokovati depresiju i probleme u ponašanju, kasniji početak škole podiže raspoloženje, sposobnost učenja i opće zdravstveno stanje.

- Djeci se čini strahovita šteta time što ih se prisiljava na neprikladno vrijeme obrazovanja, upozoravaju autori istraživanja, koji pozivaju na hitne promjene u sistemu obrazovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.