LIFESTYLE

Pomorac uhvatio prahistorijskog morskog psa

Nedaleko od Victorije

(Mi.K.)

21.1.2015

Australski pomorac, David Guillot, uhvatio je nedaleko od Victorije prahistorijskog morskog psa, stvorenje nalik jegulji s čak 25 redova zuba! Riječ je o takozvanom naboranom morskom psu, potomku roda starog osamdeset miliona godina.

prahistorijski-morski-pas-2

Guillot je "živog fosila" izvukao s dubine od 1.100 metara, pa tamošnjim medijima priznao da se prepao kada je vidio lice te otprilike metar i pol dugačke psine.

Naborani morski pas ime je dobio zahvaljujući šest pari karakterističnih škrga, te njegovom plijenu uglavnom nema pomoći jednom kada se oko njega omota i zarije tristotinjak oštrih i igličastih zubića.

Budući da ima vrlo rastezljivu vilicu plijen je u stanju u cijelosti strpati u sebe, a prema podacima koje je moguće naći u stručnoj literaturi, uglavnom napada glavonošce i ribe, ali mu i drugi morski psi znaju biti zanimljivi za jelo.

prahistorijski-morski-pas-1

Naboranog morskog psa je moguće pronaći na velikim dubinama u Atlantskom i Tihom okeanu ali ga je rijetko ko uspio izvući na površinu živog.

Zadnji slučaj susreta s njim je zabilježen 2007. godine u Japanu, međutim ženka koja je iz nepoznatih razloga isplivala na obalu je vrlo brzo uginula, prenosi portal 24 sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.