LIFESTYLE

Svjedočanstvo dječaka kojeg je IS učio ubijati: Rekli su mi ako to ne učinim da će ubiti mene

Potresna životna priča

(J. Be.)

21.7.2015

Propadnici IS-a od malih nogu uče dječake kako da budu svirepe ubice. Pokazuju im video snimke odrubljivanja glava te im govore kako će jednog dana i oni činiti isto. Među takvim dječacima je i 14-godišnji Yahya, dječak koje su IS-ovci oteli iz zajednice Jazida. On je ispričao svoje stravične doživljaje, piše AP.

Džihadisti su prošle godine osvojili jazidske gradove, starije muškarce su likvidirali, a žene i djevojčice zarobili. Desetke mladića naučili su odrubljivati ljudske glave i natjerali ih da se preobrate na islam, pretvorili ih u ekstremiste.

Svjedočio je o tome kako je i on bio među 120 dječaka koji su dobili lutku i mačeve, nakon čega im je naređeno da lutki odrube glavu. Nije to znao učiniti, pa su mu pokazali kako treba držati oružje i kako ga koristiti. Također su mu rekli kako su to glave nevjernika. 

Osim tih dječaka, u svoj okrutni svijet mame i drugu djecu, i to poklonima, slatkišima i sličnim, nakon čega kreće ispiranje mozga. Posebno indoktriniraju sunitsku djecu.

Yahya, njegov brat i majka bili su među stotinama zarobljenih u iračkom gradu Sulagh, nakon čega su odvedeni u Raku. Dječake su poslali u kamp za treniranje Farouq i dodijelili im muslimanska imena. U kampu su trenirali i po 10 sati dnevno, ukupno 5 mjeseci.

Dječake uče kako pucati u osobu iz blizine, ali i kako se tuči, pa i s vlastitom braćom

- Rekli su mi ako to ne učinim da će me ubiti. Prisilili su me da to učinim. Jednom su nam pokazali video obezglavljivanja pilota i druga videa gdje su izvršeni napadi. Te su nam snimke pokazivali svake sedmice - ispričao je.

Humanitarne udruge iz Sirije tvrde kako je dokumentirano minimalno 1.100 sirijskih dječaka mlađih od 16 godina u takvim kampovima. Najmanje ih je 52 ubijeno, uključujući i 8 bombaša samoubica.

Pobjegao dok su se militanti borili

Dječak iz ove priče pobjegao je iz kampa prije 4 mjeseca. Borci su otišli iz kampa kako bi izveli napad, a dok su preostali čuvari spavali, on i njegov brat su pobjegli. Tražio je i prijatelja iz kampa da pođe s njima, ali je on to odbio kazavši kako je on sada musliman.

Majka mu je bila u kući s drugim otetim Jazidima, vrlo blizu. Tu i tamo mogao ju je posjetiti, stoga je s bratom išao tamo. Yahya je naposlijetku kontaktirao ujaka u Iraku, koji je pregovarao s ruskim borcem Minbajem kod kojeg su boravili. Ujak je platio za dječake i majku, a nakon konačnog sastanka, dječaci su s njom otišli u iračko-kurdski grad Dohuk, gdje i sada žive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.