LIFESTYLE

Vozače sanki optužili za okrutnost prema psima

Demonstranti postavili pet lažnih grobova u znak sjećanja na pet pasa koji su uginuli za vrijeme prošlogodišnje utrke ili odmah nakon nje

Avaz.ba

5.3.2018

Svjetski poznata utrka pasa sa sankama „Iditarod“ na Aljaski ove se godine suočava s poteškoćama.

Gubitak podrške 

Aljaska, koja ovisi o nafti, pogođena je ekonomskim pritiskom, što se odrazilo i na poznatu utrku, koja je izgubila ponešto od novčane podrške. Nagrada pobjedniku pala je s prošlogodišnjih 750.000 američkih dolara na 500.000.

Aktivisti za prava životinja već dugo protestiraju i kritiziraju „Iditarod“. Sada su pojačali svoje proteste navodeći skandal s dopingom pasa i druge zloupotrebe životinja.

Organizatori utrke okrivljuju demonstrante za gubitak najmanje jednog velikog sponzora.

Demonstranti su proteklog vikenda postavili pet lažnih grobova u znak sjećanja na pet pasa koji su uginuli za vrijeme prošlogodišnje utrke ili odmah nakon nje. Istakli su i natpise kojima optužuju vozače sanki za okrutnost.

Početak utrke privukao je stotine posjetilaca, a u okupljenom mnoštvu bilo je i političara. Primjerice, na utrku je došla i američka senatorica Lisa Merkauski (Lisa Murkowski).

Mnogi takmičari odjeveni su u kostime. Najbolja vozačica sanki 65-godišnja Di Di Džonrov (Dee Dee Jonrowe) pojavila se sva u ružičastom. Njene sanke također su iste boje, kao i remenje te čizmice za pse.

- Ovo ipak nije lijepa mala utrka. Svaki put kad koristimo životinje za vlastitu zabavu i profit, u devet slučajeva od njih deset, njihova dobrobit je ugrožena. Kad me ljudi pitaju želim li da se okonča ta industrija, moj odgovor je - da, želim upravo to - rekla je Fern Levit (Levitt), poznata kanadska rediteljka dokumentarca u kojem kritizira „Iditarod“ te pokazuje tamnu stranu utrke, zloupotrebu pasa, koji su često dehidrirani i iscrpljeni.

Nije koristan

Ona, između ostalog, u filmu pokazuje kako je pas Slejter (Slater) trebao biti ubijen nakon što više nije bio "koristan".

1.800 kilometara staza

Start utrke „Iditarod“ je u mjestu Vilou, a cilj u 1.800 kilometara udaljenom Noumu. Takmičarima je potrebno sedam do deset dana da prijeđu stazu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.