LIFESTYLE

Iz “tvornice beba” spašeno 160 djece

Dnevno se proda po 10 djece

Avaz.ba

29.4.2018

Više od 160 djece spašeno je iz “tvornice beba” koja se nalazila u dva neregistrirana sirotišta u glavnom nigerijskom gradu Lagosu, kazao je povjerenik za mlade i za socijalni razvoj u državi Lagos Agbula Dabiri. Otkrio je i kako su neka djeca i bebe seksualno zlostavljani.

U Nigeriji odavno postoje “tvornice beba”, u kojima zainteresirani mogu kupiti novorođenče ili dijete bilo koje starosti i spola. Nigerijske vlasti povremeno organiziraju pretres takvih mjesta. Tu su zatočene trudne mlade djevojke, koje nakon poroda puštaju na slobodu, a njihova novorođenčad se ilegalno prodaju usvajateljima, u ropstvo, za korištenje u tradicionalnim ritualima, a neka se krijumčare u evropske zemlje zbog prostitucije.

Mafija koja trguje novorođenom djecom, razgranata je u Nigeriji. Iako država svake godine otkrije nekoliko takvih “tvornica”, istovremeno niču nove. Većina kupaca su bračni parovi koji ne mogu imati djecu. Mnogi dolaze iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država iako znaju da je riječ o ilegalnom i opasnom biznisu. Tu se, prosječno, svakodnevno proda po 10 djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.