LIFESTYLE

Kod gangstera pronašli bitkoine u vrijednosti od 1,2 miliona funti

Teresko: Priznao krivicu

Avaz.ba

23.7.2018

Policija iz engleskog grada Sarija u kući gangstera Sergejsa Tereskoa, inače dugogodišnjeg člana organizirane bande, pronašla je hrpu zlata, skupocjenih satova i nakita te bitkoine u vrijednosti od 1,2 miliona funti.

Teresko je policiji postao sumnjiv, jer je, iako nije imao stalno zaposlenje, vozio skupocjeni terenac i imao pristup sefu u banci, u kojem je bilo zlatnih poluga i dragulja te 20.000 funti u kešu.

Policija Sarija tako je postala prva policijska stanica koja je u nekoj raciji zaplijenila i neku kriptovalutu, pretvorila je u funte i dobila odobrenje od suda da novac pohrani u blagajnu vlade i policije. Detektiv Met Durkin (Matt) rekao je da kriptovalutu, osim običnih građana, koristi i mnogo kriminalaca.

- Znamo da se kriminalne radnje naplaćuju i u bitkoinima, ali ne pristajemo na to da je takva vrsta kriminala izvan našeg dosega – rekao je Durkin.

Teresko se na sudu izjasnio kao kriv za pranje novca, uzgoj marihuane i posjedovanje vrijednih predmeta i novca do kojih je došao na protuzakonit način. Osuđen je na devet godina i tri mjeseca zatvora. Također, mora vratiti više od dva miliona funti, što je protuvrijednost zaplijenjenog nakita i satova, ali i bitkoina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.