PROJEKTI

Nju Klark Siti bit će otporan na tajfune, poplave i potrese

Prva od barem pet faza gradnje državu će koštati barem dvije milijarde dolara.

Bit će veći od Menhetna. Agencija

Z.K. / Avaz.ba

8.10.2019

Na Filipinima se gradi zeleni, neuništivi grad čija bi gradnja trebala trajati barem tri decenije. Novi grad Nju Klark Siti trebao bi moći podnijeti sve prirodne katastrofe, od poplava do potresa i suša. Prva od barem pet faza gradnje državu će koštati barem dvije milijarde dolara.


Prve stambene zgrade bit će funkcionalne do 2019.. Agencija

Već se grade sportski kompleks, upravne zgrade i prve stambene zgrade koje bi trebale biti funkcionalne do početka Azijskih igara, koje će biti održane na Filipinima 2019. godine. Prva faza gradnje grada trebala bi biti završena do 2022., ali ukupno će gradnja trajati barem tri decenije.

Nakon gradnje, Nju Klark Siti bit će veći od Menhetna, a moći će primiti 1,2 miliona ljudi. Ideja je da se, osim što može podnijeti tajfune, poplave i potrese, grad uz sve to i minimalno zagađuje. Većina grada bit će prilagođena pješacima, a moći će se kretati i rijekom. U planu je i najefikasniji mogući javni prijevoz, kako bi se reducirala potreba za automobilima.

Koristit će zelene izvore energije, poput solarne energije, tekućeg prirodnog plina, a i otpad će se pretvarati u energiju, dok će zgrade biti osmišljene tako da štede najviše što je moguće. Nju Klark Siti, zahvaljujući detaljnom planiranju, bit će zeleniji i manje zagađeniji od većine azijskih gradova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.