TUŽNA VIJEST Stejsi je zbog rijetkog genetskog poremećaja narasla samo 71 centimetar

Umrla najmanja mama: Triput rodila iako su joj ljekari rekli da će je to ubiti

Iako je bila vezana za kolica, ona se aktivno brinula za svoju djecu

Avaz.ba

Foto: Screenshot/YouTube


Preminula je najmanja majka na svijetu, Stejsi Herald (Stacey Herald, 44) iz Kentakija.

Stejsi je zbog rijetkog genetskog poremećaja narasla samo do visine od 71 centimetar, a iako su joj ljekari savjetovali da ne rađa jer bi je to moglo ubiti, rodila je troje djece: Ketri (Kateri,11), Makaju (Makayu, 10) i sedmogodišnjeg Malakija (Malachi).

Ljekari su je upozoravali da bi zbog njene visine u trudnoći beba mogla zdrobiti njeno srce i pluća, no Stejsi je toliko željela imati porodicu da je sve riskirala samo da to postigne. 

Njeno dvoje djece Ketri i Makaju naslijedili su majčin poremećaj. Maleni Malakija rodio se čak osam sedmica prerano, a iako je to uobičajeno kod djece s njegovim poremećajem, nije imao nijednu slomljenu kost nakon poroda.

Ljudi s našim poremećajima se često rode sa slomljenim rukama ili nogama jer su naše kosti jako krhke i porod ih može slomiti, ali njemu se to nije dogodilo. Objasnila sam svojoj kćerkama da su svi oni vrlo posebne bebe, no da će morati biti veoma pažljive prema bratu dok malo ne poraste - ispričala je svojedobno Stejsi.  

Iako je bila vezana za kolica, ona se aktivno brinula za svoju djecu zajedno sa suprugom Vilom (Will, 33), kojeg je upoznala dok je radila u supermarketu, a vjenčali su se četiri godine kasnije.

Malakija je redovno dojila, a imala je i posebnu platformu pomoću koje mu je mogla mijenjati pelene.

Sve što ja ne mogu, Vil može - rekla je ona. 

Njen suprug, koji je visok 175 centimetara, posao oko beba bi preuzimao noću jer se njoj bilo teško ustajati.  

Posebno joj je teško bilo brinuti se za kćerku Makaju (jedinu koja nije naslijedila poremećaj) jer je već s dvije godine bila veća od mame.

Nisam je mogla fizički smiriti ako bi se uzrujala jer je bila prevelika, pa je Vil morao uskakati - prenosi njenu izjavu ''Daily Mail''. 

NA VRH

Podijeli članak na