SKANDALI

„Danske Bank“ pronevjerio 200 milijardi eura

Poduzeti su i neki koraci koji uključuju upozorenja, otkaze, gubitak bonusa i prijave protiv sadašnjih i bivših dužnika banke

Banka posluje širom svijeta. Ilustracija

Avaz.ba

24.9.2018

Direktor najveće danske banke „Danske Bank“ u Kopenhagenu Tomas Borgen (Thomas) uspio je pronevjeriti 200 milijardi eura. Istragom je utvrđeno da je kroz malu estonsku filijalu te banke prošlo plaćanja u vrijednosti od oko 200 milijardi eura, od kojih je popriličan broj označen sumnjivim. Borgen nije lično preuzeo krivicu, nego je podnio ostavku utemeljenu na zapovjedne odgovornosti.

Pod kritikama

- Iako sam lično oslobođen s pravnog stanovišta, ipak nosim glavnu odgovornost. Nema nikakve sumnje da smo kao preduzeće bili neuspješni u ovoj situaciji i nismo opravdali očekivanja - rekao je Borgen.

Vjerovatna prevara otkrivena je u pooštravanju kontrole finansijskog poslovanja zbog povećanja broja finansijskog kriminala nakon što je serija skandala u vezi s pranjem novca privukla pažnju američkih vlasti. I ovaj put to će biti tako, sasvim je sigurno, jer ako se sve pokaže tačnim, onda će se raditi o najvećem pranju novca u evropskoj historiji.


Borgen: Podnio ostavku. Ilustracija

„Danske Bank“ posluje širom svijeta i s tim u vezi je bitno spomenuti da se Estonija graniči s Rusijom, koja je pod sankcijama. Banka je pod kritikom i zbog manjka transparentnosti, jer za sad ane otkriva koliko je zapravo novca oprano te ko je odgovoran za takve propuste.

 Ispod standarda

- Razočaravajuće je da su se transakcije godinama događale. Vrlo je vjerovatno da se u većini slučajeva radi o pranju novca, a to je naprosto znatno ispod standarda „Danske Banka“ – rekao je danski ministar privrede Rasmus Jarlov.

Poduzeti su i neki koraci koji uključuju upozorenja, otkaze, gubitak bonusa i prijavljivanje vlastima protiv sadašnjih i bivših dužnika banke.

 Registrirano 10.000 korisnika

U estonskoj filijali registrirano je oko 10.000 korisnika iz 90 zemalja, uključujući Rusiju, Veliku Britaniju, Britanske Djevičanske otoke i Finsku. Trećina klijenata postala je korisnik još 2007. Za sada je pregledano 6.200 korisnika te je zaključeno da je ozbiljna količina transakci


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.