ARHITEKTURA

Gradi se najviša hibridna drvena zgrada na svijetu

Nalazit će se u blizini priobalja, ali i u neposrednom okruženju nadaleko poznatog poslovnog objekta “Evergreen”

Nedavno počela gradnja objekta. Yahoo

Avaz.ba

24.9.2018

Stambena kula “Terrace House” u Vankuveru, kad se izgradi, bit će najviša hibridna drvena zgrada na svijetu. Najnoviji hibridni objekt savršeno uklapa drvene komponente sa staklenim površinama, čeličnim i betonskim elementima.

 Osnovni cilj

Ovaj terasasti objekt nalazi se u blizini priobalja, ali i u neposrednom okruženju nadaleko poznatog poslovnog objekta “Evergreen”. “Terrace House” svojim izgledom, zapravo, odaje počast svom komšiji, ali i ostatku okruženja korištenjem trouglastih formi, prirodnih materijala i znatnom količinom zelenila.

S trendom kreiranja višespratnih objekata od drveta, gradnja ove veoma lijepe zgrade dolazi u pravo vrijeme kako bi se Vankuver, kao prava svjetska metropola, mogao priključiti najnovijim strujama u arhitekturi i postati njihov lider.


Elegantna i luksuzna unutrašnjost. Yahoo

Neboder “Terrace House” bit će najviša građevina ovog tipa u svijetu i njome će preovladavati drveni materijali, koji, ujedno, čine veći dio konstrukcije. Građevinski radovi na ovom projektu nedavno su započeti i izvode se nevjerovatno pažljivo i s osnovnim ciljem da nova zgrada bude u savršenom skladu s komšijskim objektom i kompletnim okruženjem u kojem se nalazi.

Kosi krov

Iako informacija o visini konstrukcije nije objavljena, predstavljanjem zgrade pokazano je da će biti staklena kula s kosim krovom. Njen gornji dio bit će formiran od drvenog okvira, koji će biti podržan betonskim i čeličnim jezgrom. Drvo koje će se koristiti, bit će iz pokrajine Britanska Kolumbija u Kanadi.

Projekt je najnoviji primjer trenda gradnje kula od drvene konstrukcije, u sklopu kojeg su visoke zgrade s drvenim okvirima predložene ili se grade u nekoliko američkih i evropskih gradova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.