BIZARNO Mladić koji je patio od depresije

Pucao sebi u glavu i preživio, ostao bez lica: Smrt drugog momka donijela mu je pola lobanje

On je pokušao nekoliko plastičnih operacija, ali nijedna nije uspjela, sve dok nisu čuli za ljekara Eduarda Rodrigeza

Telegraf.rs
30.11.2018 10:39

Kameron Andervud: Lice mu je bilo nedefinirana masa

Foto: NYU Langone Health

Lice Kamerona Andervuda (Cameron Underwood) bilo je nedefinirana masa, bez nosa i vilice, a sa samo jednim zubom u deformiranim ustima, nakon što je u junu 2016. godine pokušao da se ubije u Kaliforniji.

Mladić koji je patio od depresije bio je jedan od rijetkih koji su uspjeli da prežive pucanj u glavu. Nakon toga shvatio je da želi da živi, ali kao što mu je život ranije određivala depresija, sada su to činile teške posljedice pokušaja samoubistva.

Kameron je pokušao nekoliko plastičnih operacija, ali nijedna nije uspjela, sve dok nisu čuli za ljekara Eduarda Rodrigeza (Eduardo D. Rodriguez) iz Njujorka, koji je odlučio da prihvati slučaj.

Čak 100 medicinskih stručnjaka radilo je mjesecima pomoću najnovijih 3D tehnologija. Morali su da mu presade čitave središnje i donje dijelove lobanje, kao i lice. Presadili su mu i zube s krunicama, donje trepavice, obraze i nos. Sama operacija je trajala 25 sati i bila ogroman uspjeh.

- Veoma sam zahvalan što sam dobio novu šansu u životu. Iako i dalje pokušavam da ovladam svojim pokretima, pogotovo usana, veoma sam zadovoljan rezultatom. Imam nos i usta, mogu da se smijem, govorim i jedem čvrstu hranu ponovo. A dok te male stvari nemate, niste svjesni koliko su bitne - rekao je Kameron novinarima.

Na njegovoj rekonstruiranoj lobanji sada je, ipak, drugo lice - Vilijama Fišera (William Fischer) s Menhentna. Vilijam je bio student, želio je da postane pisac i reditelj, ali je iznenada umro nakon borbe s mentalnom bolešću. Bio je registrirani donor, što je njegova porodica ispoštovala.

- Smrt moga sina bila je tragedija. Zahvalna sam što smo, poštujući njegovu odluku, mogli da pružimo šansu za život drugima, a naročito Kameronu i njegovoj porodici. Vilova smrt me dotukla, mislim da je ne bih preživjela da nije bilo Kamerona. On sada ima cijeli život pred sobom i ja volim saznanje da mu Vil pomaže da ga živi na bolji način - rekla je Vilijamova mama Sali (Sally).

NA VRH