TURIZAM

Svi posjetioci će od ljeta plaćati ulaz u Veneciju

Prema prvim procjenama, te takse bi mogle da donesu Veneciji do 50 miliona eura godišnje

Grad svake godine posjeti skoro 25 miliona ljudi. Ilustracija

Avaz.ba

4.1.2019

Vlasti grada Venecije planiraju da od jula ove godine svim posjetiocima počnu naplaćivati ulaznicu za historijski centar grada u iznosu od 2,5 do 10 eura kako bi se ograničio masovni turizam, koji guši grad.  

Mjera koja se uvodi u okviru italijanskog zakona o finansijama, predviđa da Venecija počne naplaćivati boravišne takse, čiji će iznos zavisiti od sezone, svim posjetiocima, bilo da provode noć u gradu ili samo prolaze kroz njega. Takva mjera već postoji na Lampeduzi i još nekim otocima.

Prema prvim procjenama, te bi takse mogle da donesu Veneciji do 50 miliona eura godišnje. Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro (Luigi Brugnaro) nedavno je putem Twittera saopćio da će takse biti proširene na svakoga ko stiže u grad kako bi se omogućilo bolje održavanje grada i čistoće i kako bi omogućili građanima Venecije da žive s više pristojnosti.

Veneciju svake godine posjeti skoro 25 miliona ljudi, od kojih skoro jedna petina provede noć u historijskom centru. Posjetiocima koji dolaze da prenoće, trenutno se naplaćuje mala suma za jednu noć. Brunjaro je kazao da su troškove čišćenja i održavanja grada do sada plaćali samo građani Venecije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.