ZIMSKA IDILA

Snježna bajka privuče i do 18 miliona ljudi

Osim gigantskih osvijetljenih dvoraca, posebna atrakcija bit će i statua Bude, napravljena od 4.500 kubnih metara snijega

Prostire se na 600.000 kvadratnih metara. China highlights

Avaz.ba

7.1.2019

U Harbinu, gradu na sjeveru Kine, poznatom po ljutim zimama, počeo je godišnji Festival leda, a više od 300 muškaraca i žena samo u kupaćim kostimima prkose ledenoj vodi na takmičenju u plivanju kao dijelu Festivala koji je među najvećim na sjevernoj hemisferi. 

Zmiski Festival skulptura izrađenih od leda i snijega održava se od 1985. godine i prvi sudionici bili su samo Kinezi, a do danas je prerastao u najveći festival takve vrste u svijetu. Prije dvije godine, posjetilo ga je čak 18 miliona posjetilaca, koji su gradu donijeli prihod od skoro 4,5 milijardi dolara.

Festival ledenih i snježnih skulptura prostirat će se ove godine na 600.000 kvadratnih metara, što je kao skoro 100 nogometnih igrališta, a ukupno će se utrošiti skoro 110.000 kubnih metara leda i 120.000 kubnih metara snijega.


Ledeni dvorac noću. China highlights

Osim gigantskih osvijetljenih dvoraca, posebna atrakcija bit će i statua Bude, napravljena od 4.500 kubnih metara snijega, zatim 3D lajt-šou i 340 metara dugačka staza za klizanje. Skulpture su izradili takmičari iz čak 12 zemalja. Ulaznica na ovaj festival košta 48 dolara.

Iako je tih dana cijeli Harbin ukrašen ledenim izlošcima, postoje dvije lokacije na kojima se održava Festival. To je “Sun Island”, rekreacijski park na obali rijeke Songua, na kojem su izložene najveće skulpture. Druga lokacija je “Ice and Snow World” i otvorena je noću, a ovdje se mogu razgledati osvijetljene cijele zgrade izgrađene od blokova leda izvađenog iz rijeke.

Posjetioci cijeli mjesec, koliko traje Festival, mogu uživati i u brojnim drugim aktivnostima, poput alpskog skijanja, zimskog plivanja, kao i u izložbi ledenih lanterni u “Zhaolin Gardenu”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.