ŠOKANTNO

Majka četvero djece grupno silovana jer je glasala za opoziciju u Bangladešu

Osumnjičeni muškarci negirali su optužbe

Napadači ranije tog dana upozorili da ne glasa za opozicijsku stranku. Društvene mreže

Index.hr

6.1.2019

Sud u Bangladešu odlučio je zadržati u pritvoru sedam muškaraca, među kojima je i lokalni vođa vladajuće stranke Lige Avami (Lig Awami), zbog sumnje da su počinili grupno silovanje, javlja "BBC".

Majka četvero djece izjavila je da ju je silovala grupa muškaraca jer je glasala za opozicijsku Bangladešku nacionalističku stranku na izborima prošle sedmice. Navodni zločin izazvao je bijes na društvenim mrežama i prosvjede. Osumnjičeni muškarci negirali su optužbe, dok je lokalni vođa Lige Avami izbačen iz stranke. 

Avami ponovo je pobijedila na izborima prošle nedjelje, što je dovelo do prosvjeda, nasilja i zastrašivanja prije i poslije izbornog dana. Najmanje 17 ljudi je poginulo u sukobima između pristaša vladajuće stranke i opozicije.  

UN je ovog petka izrazio zabrinutost zbog, kako su rekli, odmazde protiv političke opozicije koju provode aktivisti vladajuće stranke nakon izbora.

Djecu i supruga zavezali, a ženu silovali

A čini se da je slučaj silovane žene dio tih djelovanja. Suprug silovane žene podnio je tužbu prošle sedmice u kojoj tvrdi da je grupa muškaraca nasilno usred noći ušla u njihov dom u okrugu Noakhali. Njega i četvero djece su zavezali, a suprugu su silovali.  

Komšije su pružili pomoć porodici nakon što su napadači otišli, a 35-godišnja žrtva silovanja odvedena je u bolnicu.

Navodno su je napadači ranije tog dana upozorili da ne glasa za opozicijsku stranku. Lokalnim medijima je izjavila kako je posebno naljutila Ruhula Amina, sad već bivšeg lokalnog vođu vladajuće stranke, koji je potom poslao svoje ljude da je napadnu. 

Pristaše opozicije traže ispriku vladajuće stranke

Pristaše opozicije održali su proteste u glavnom gradu Dhaki i Noakhali nakon što je vijest o grupnom silovanju izašla u javnost, a traže od vladajuće stranke da se ispriča u ime napadača.

-Brojni vođe i aktivisti su ozlijeđeni u napadima prije i poslije izbora, a čak ni majka četvero djece nije bila pošteđena brutalnog grupnog silovanja - rekao je Mirza Fakhrul Islam Alamgir iz Bangladeške nacionalističke stranke. 
Iz vladajuće stranke Lige Avami opovrgnuli su optužbe o silovanju, no izbacili su Amina nakon što je uhićen. 

Treći mandat premijerke Sheikh Hasine 

Na prošlim izborima vladajuća stranka osvojila je gotovo svih 300 mjesta u parlamentu, a premijerka iz njihovih redova Sheikh Hasina osigurala je treći mandat zaredom. 

Opozicija traži nove izbore

Opozicija koja je osvojila tek sedam mjesta, izbore smatra farsom te je tražila novo glasanje. 

Uz to, netom prije otvaranja biračkih mjesta, dopisnik "BBC"-ja vidio je pune glasačke kutije na biralištu u lučkom gradu Chittagongu, no izborni povjerenik odbio je komentirati slučaj.

Većinski muslimanska zemlja Bangladeš s više od 160 milijuna stanovnika suočava se s brojnim problemima – od siromaštva i korupcije do militantnih islamista, a kritičari tvrde da u posljednjih deset godina postaje sve autoritarnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.