SRBIJA

Kragujevčanin porađao žene u dvorištima i na nadvožnjacima

Jovica Uštević je specijalista urgentne medicine, ali i specijalista za porođaje na terenu, jer je uz njegovu pomoć devet beba došlo na svijet van porodilišta

Dr. Uštević radi od 1988. godine

Avaz.ba

7.4.2019

Uz pomoć ljekara iz Kragujevca Jovice Uštevića, na svijet van porodilišta došlo je devet beba.

 Jugo na raskrsnici

Uštević je među najstarijim ljekarima u Hitnoj pomoći u Kragujevcu, radi od 1988. godine, a specijalista je urgentne medicine. Ali ne samo to, on je i specijalista za porođaje na terenu, jer je uz njegovu pomoć devet beba došlo na svijet van porodilišta.

Posljednji takav slučaj dogodio se prije nekoliko dana, kada je porodio ženu na raskrsnici ispred Studentskog doma u Kragujevcu. Ekipa u kojoj je bio Uštević vraćala se s terena, kada je naišla na bijeli Jugo koji je počeo da im ablenduje i svira.

- Vidio sam da je žena na prvom sjedištu u položaju za porođaj. Unijeli smo je u sanitet i već je glavica bebe bila na izlazu. Medicinska sestra i ja smo krenuli u porođaj. Nakon dvije minute se žena porodila i na svijet je došao dječak koji nam se javio tako što je proplakao poslije nekoliko sekundi - kaže doktor Uštević.

S jednom od „svojih“ beba

On je zbog ovog uspješnog porođaja postao tema broj jedan u Kragujevcu i gdje god se pojavi dočekuju ga aplauzima.

- Sjećam se da mi je prvi takav slučaj bio u prigradskom naselju kada sam bio mlad doktor. U dvorištu je bila porodilja. Parkirali smo sanitet. Nasreću, nisam bio paničar i pored toga što još nisam bio specijalista urgentne medicine. Sve je proteklo kako treba i dijete je bilo dobro, kao i majka - kaže on.

Dodaje da pamti i slučaj kada smo povezli porodilju i kada je u sanitetu počeo porođaj nasred nadvožnjaka.

 Izvanredne procjene

- Zaustavili smo se jer se vrijeme mjerilo sekundama. I tu, nasred mosta, krenuo je porođaj. Isto je sve uspjelo, beba je bila zdrava. Čak su i medicinski stručnjaci takvu nevjerovatnu situaciju proučavali i ocijenili naše postupke i procjene kao izvanredne - priča Uštević.

 Superheroj za bebe

Iako neupućenima ne izgleda tako, porođaji često znaju da budu veoma komplicirani, naročito ako su van porodilišta. U porodilištu su prisutne brojne ljekarske ekipe, moderni aparati, sve ono čega na terenu nema… Jedan takav težak slučaj 2010. završen je na najljepši mogući način zahvaljujući dr. Ušteviću, koji je tako postao pravi superheroj za bebe. 

– Zatekli smo ženu koja se porodila na WC šolji, a beba je bila tu… Reanimirali smo bebu, davali joj vještačko disanje. Sada to dijete, Luka, ima devet godina. Viđam ga i danas. Bio sam mu i kum na krštenju. Poseban je osjećaj kada prisustvujete rađanju novog života, i ako niste akušer… – priča dr. Uštević.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.