DUBAI

Britanka vrijeđala novu suprugu svog bivšeg muža na Facebooku, a onda je uhapšena

Kćerka optužene Šahraveš, koja ima samo 14 godina, morala se sama vratiti kući u Britaniju

Lala Šehvareš. Screenshot

Avaz.ba

8.4.2019

Britanki Lali Šahraveš u Dubaiju prijeti zatvorska kazna od čak dvije godine zbog vrijeđanja nove supruge njenog bivšeg muža na Facebooku. 

Prije dvije godine, nakon što se Šahraveš razvela od supruga s kojim je u braku bila 18 godina, na Facebooku je komentirala fotografiju bivšeg muža i njegove nove izabranice. U komentaru je napisala: ''Nadam se da ćeš umrijeti jer si me ostavio zbog ovog konja. Proklet bio.'' A nova supruga njenog bivšeg muža je te komentare prijavila, piše BBC. 

Britanka je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima živjela osam mjeseci, a tamo je ponovo otišla na sahranu svog bivšeg muža, koji je preminuo od srčanog udara. Tada je i uhapšena na aerodromu. 

Prema zakonima UAE-a o cyber kriminalu, osoba može biti uhapšena i kažnjena zbog klevetničkih izjava na društvenim mrežama. Sada Šahraveš prijeti zatvorska kazna od dvije godine ili novčana kazna u iznosu od 50.000 funti (113.000 KM), bez obzira na to što je ova 55-godišnjakinja komentar napisala dok je bila u Britaniji. 

Ona je puštena iz pritvora uz kauciju, ali joj je oduzet pasoš i trenutno živi u hotelu.
erka optužene Šahraveš, koja ima samo 14 godina, morala se sama vratiti kući u Britaniju. 

Izvršna direktorica pritvora u Dubaiju Rada Stirling izjavila je da je ministarstvo vanjskih poslova apeliralo na oštećenu da povuče tužbu, ali da je ona odbila to učiniti.

Dodala je i kako je ta odluka poprilično osvetoljubiva i da je kćerka uložila žalbu na optužbu navodeći da niko nije bio svjestan ozbiljnosti zakona o cyber kriminalu u UAE i da turisti nisu dovoljno upućeni u njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.