ZANIMLJIVO

Žrtva ruskih komičara: Zoran Zaev mislio da je pričao sa Stoltenbergom

Na internetu se pojavio audio snimak razgovora

Zoran Zaev žrtva ruskih komičara. aRHIV

E. Š. Avaz.ba

9.7.2019

Na internetu se pojavio audio snimak razgovora premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva s ruskim komičarima Vladimirom Kuznjecovom i Aleksejom Stolarovom.

Zoran Zaev ubijeđen je da razgovara s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Ruski komičari koji su objavili audio snimak, tvrde da su tri puta razgovarali sa Zaevom, krajem avgusta prošle godine, u januaru i aprilu ove godine. Sva tri razgovora traju ukupno 54 minuta. 

U jednom od razgovora, oni uključuju i "Jensa Stoltenberga", pa "sve troje ulaze u diskusiju". 

Na audio snimku čuje se da premijer Zaev s ruskim komičarima razgovara o situaciji u Sjevernoj Makedoniji prije i poslije referenduma o promjeni imena, o Srbiji i Kosovu, kao i o tome ima li Rusija utjecaj u Sjevernoj Makedoniji, u kontekstu podrške koju bivši makedonski predsjednik Đorge Ivanov uživa od šefa ruske države Vladimira Putina.

Također, u razgovorima se čuje diskusija o autokefalnosti nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, te kako navodni Porošenko objašnjava kako je osigurao autokefalnost Ukrajinske crkve, zahvaljujući dobrim odnosima s patrijarhom Vartolomejom, "ali i zbog toga što mu je isplatio 150 hiljada eura".

U nastavku, "Porošenko" nudi pomoć makedonskom premijeru "pod uvjetom da plati patrijarhu Vartolomeju, s popustom, 100 hiljada eura za autokefalnost MPC-a".

Zaev je u tim razgovorima dao broj bivšeg pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, dok mu je u drugoj prilici rekao da će mu putem WhatsAppa, poslati broj kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

"Porošenko" potom navodi da su naučnici iz Ukrajine razotkrili Zaevljevu povezanost genima s Aleksandrom Makedonskim, te preporučuje da sada se može zvati "Petro Makedonski", na šta mu je Zaev odgovorio "da historija može zbližavati ukrajinski i makedonski narod".

Inače, Zaev nije jedini političar koji je razgovarao s ovim komičarima, koji su prethodno razgovarali i s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), bivšim šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom (Johnson) i drugima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.