PRONAŠLI RJEŠENJE

Neizdržive temperature: Stručnjaci napravili vještački vjetar da rashlade Dohu

U najvećoj opasnosti su radnici koji rade na otvorenom

Doha: Vladaju ekstremne vrućine. Twitter

J.A./Avaz.ba

23.10.2019

Doha je jedan od najčistijih, najsigurnijih, ali i najtoplijih gradova na svijetu. Zbog neizdrživih temperatura, koje se ljeti penju i do 50 Celzijevih stepeni, stručnjaci marljivo rade kako bi našli rješenje da se grad malo rashladi.

Osim sadnje drveća, pokušali su napraviti razliku bojenjem ulica. Uprava glavnog grada Katara počela je s pilot-projektom za borbu protiv ekstremnih vrućina i obojila jednu od ulica u plavo, ali čini se da ni to nije dovoljno kada se popne vlaga, a tijelo se više ne može osloboditi vrućine znojenjem.

Gradski inžinjer Sad el-Doseri naglasio je kako temperatura tamnog asfalta može biti i 20 Celzijevih stepeni viša jer crna boja privlači sunce i zrači toplinom. 

U najvećoj su opasnosti radnici koji rade na otvorenom, naročito za vrijeme vlažnih ljetnih dana. Nekadašnji komad pustinje priprema se i za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, za koje su ugradili klima-uređaje na stadionu, a posjetioce će hladiti i vještački stvoren povjetarac na ulicama, duž pločnika.

Hladni zrak koji puše ispod sjedišta hladit će gledaoce za vrijeme utakmica na stadionu, ali i u trgovačkim centrima na otvorenom. Povjetarac bi trebalo olakšati život u jednom od najtoplijih mjesta na svijetu. Kataru hronično nedostaje oblaka i kiše, a olakšanju situacije ne doprinosi ni temperatura mora, koja je sve viša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.