ZDRAVSTVO

Biljni preparati mogu smanjiti djelovanje terapije u liječenju raka

Tablete bijelog luka, đumbira ili ginko pilule mogu usporiti zarastanje rana koje nastanu kao posljedica liječenja raka dojke, piše BBC

Biljni preparati mogu utjecati na način na koji organizam apsorbira lijekove. Ilustracija

Avaz.ba

17.11.2019

Oboljeli od raka trebali bi obavijestiti ljekare u slučaju da uzimaju biljne preparate, jer neki njihovi sastojci mogu smanjiti djelovanje terapije, podaci su izneseni na Petoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv raka dojke.

Tablete bijelog luka, đumbira ili ginko pilule mogu usporiti zarastanje rana koje nastanu kao posljedica liječenja raka dojke, piše BBC.


Nema dovoljno dokaza o djelovanju biljne terapije

Portugalska hirurginja i profesorica Marija Žoao Kardoso (Joao Cardoso) tvrdi da nema dovoljno dokaza o tomu da biljna terapija ili biljne kreme uistinu djeluju. Postoje li bilo kakve nedoumice kad je u pitanju njihova upotreba, bolje ih je ne uzimati, smatra Kardoso.  

- Ljekari bi trebali biti angažiraniji kad pacijentima postavljaju pitanja o tome kakve dodatne preparate uzimaju u sklopu terapije liječenja raka - rekla je Kardoso, glavna hirurginja u lisabonskom Centru za liječenje karcinoma "Champalimaud".

Dodala je kako je vrlo važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu, prije uzimanja dodatne terapije konsultiraju s ljekarom.

Kod svake pete osobe koja boluje od raka dojke, razviju se i rane na koži, što se kod drugih oblika raka događa rjeđe.

Brojni preparati na bazi biljaka mogu utjecati na učinkovitost hormonske terapije ili hemoterapije, a zbog nekih se krv zgrušava sporije, što može rezultirati sporijim zarastanjem rane.

Profesorica Kardoso navela je kao primjer nekoliko biljaka čiji pripravci kod pojedinih pacijenata mogu utjecati na zgrušavanje krvi, a to su bijeli luk, ginko, ginseng, kineski androfagis, povratić, glog, divlji kesten i kurkuma.

Profesorica kaže da ne iznenađuje to što pacijenti i članovi njihovih porodica traže i alternativne načine liječenja, ali ističe kako bi pri tome trebalo znati da "neki biljni preparati čine više štete nego što koriste".

Podsjeća na glavni cilj medicine: "Ne činiti štetu."


Pažljivo s narandžama i grejpfrutom

Na britanskoj internet-stranici "Cancer Research UK" navodi se da neki dodatni lijekovi mogu smanjiti učinkovitost medicinske terapije te se ističe kako je za vrijeme liječenja važno izbjegavati i neke vrste hrane i pića, poput narandži i grejpfruta, jer mogu utjecati na način na koji organizam apsorbira lijekove.  

"Cancer Research UK" podsjeća pacijente da je veoma važno prijaviti ljekaru ako pacijent razmišlja o bilo kakvoj dodatnoj terapiji koja se bazira na prirodnim preparatima. Svakako to treba učiniti ako je pacijent usred terapije liječenja karcinoma.

Profesorica Kardoso kazala je u izlaganju na konferenciji da je dodatna terapija koja uključuje jogu, reiki i akupunkturu dobra te da ima pozitivan utjecaj na kvalitet pacijentovog življenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.