ALARMANTNO

Okeanima nestaje kisika

Okean. Ilustracija

Srna

7.12.2019

Klimatske promjene i zagađenje istiskuju kisik iz okeana i prijete opstanku mnogih vrsta riba, zaključak je do sada najvećeg istraživanja ove vrste koje je provela Međunarodna unija za zaštitu prirode.

Iako su zagađenje i manjak hranjivih materija u morima poznati već decenijama, istraživači kažu da su klimatske promjene pogoršale situaciju u vezi s nedostatkom kisika.

Nedostatak kisika evidentiran je u oko 700 okeanskih lokacija, dok je šezdesetih godina prošlog stoljeća to bio slučaj u 45.

Istraživači navode da ova situacija posebno šteti određenim ribljim vrstama kao što su tuna, ajkula i marlin, odnosno vrsta sabljarke.

Poznato je odranije da određene hemikalije, kao što su nitrogen i fosfor s farmi i industrijskih pogona, utječu na nivo kisika i to je i dalje primarni faktor, posebno u oblastima bliže obali.

Međutim, posljednjih godina povećana je opasnost od klimatskih promjena.

Što je više ugljendioksida emitirano, čime se jača efekt staklene bašte, to više toplote apsorbiraju okeani. Ta toplija voda sadrži manje kisika.

Čak i male promjene u atmosferi mogu značajno da se odraze na život u morima.

Vode s manjim postotkom kisika odgovaraju nekim vrstama kao što je meduza, ali ne odgovaraju brzim ribama i krupnim ribama kao što je tuna. Veće i brže ribe imaju veće energetske potrebe.

- Mi smo i ranije znali za pojavu smanjenja kisika, ali sada smo to prvi put povezali s klimatskim promjenama - rekla je Mina Eps iz Međunarodne unije za zaštitu prirode. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.