NAUKA

Turisti lete u svemir

Milijarderi ostvaruju svoje dječačke snove

Redakcija

2.8.2014

 

Do kraja godine trebali bismo poletjeti, rekao je Ričard Brenson (Richard Branson, 63), vlasnik kompanije „Virgin Galactic", nakon što je američka Agencija za civilno zrakoplovstvo odobrila njegovim letjelicama polijetanje u svemir. Planovi „Virgin Galactica" temelje se na floti od pet letjelica „SpaceShipTwo".

Iako svi testovi još nisu okončani, Brenson je uvjeren da će više od 700 ljudi, koji su putovanje u svemir platili po 250.000 dolara, uskoro iskusiti avanturu života. Putovanje će trajati oko dva i po sata, a čarobni trenutak lebdenja putnici će osjetiti samo tri minute.

Posljednjih desetak godina pojavile su se brojne privatne kompanije koje žele put u svemir učiniti jednostavnijim i isplativijim. Prema pravilu, u vlasništvu su milijardera koji mogu ostvariti maštarije iz dječačkih dana.

Druga kompanija koja se bavi svemirskim turizmom je „XCOR Aerospace", a razvija raketni avion Lynx, koji će biti korišten za suborbitalne letove. S one strane granice svemira zadržavat će se oko pola sata. Do sada su obavljene desetine testiranja, a Lynx će, kada krene u proizvodnju, biti moguće kupiti poput običnog aviona.

Švicarska kompanija S3 nedavno je otkrila svoj novi prijevoz za svemir - raketni avion Soar. Polijeće tako što se prikači na modificirani Airbus A300 do visine od deset hiljada metara. Tada se odvaja od aviona i čim dođe na sigurnu distancu, uključuje vlastite motore na raketni pogon. U drugoj fazi avion leti do 80.000 metara. Kada dostigne tu visinu, otvara se teretna komora i mali se sateliti, do 250 kilograma, uz vlastite motore lansiraju u orbitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.