NAUKA

Upozoravajuće otkriće: Topljenje leda mijenja gravitaciju Zemlje

Ogromna količina otopljenog leda na zapadnoj Antarktici

(A. Sm.)

3.10.2014

Najnovija mjerenja bazirana na satelitskim snimkama otkrila su da se od 2009. godine slika gravitacijskog polja na Antarktici drastično promijenila.

Satelit GOCE Europske svemirske agencije (ESA) otkrio je kako je zbog ogromnih količina otopljenog leda na zapadnoj Antarktici, došlo do ozbiljnih i mjerljivih promjena u lokalnom gravitacijskom polju.

Rezultati detaljnih mjerenja u posljednje četiri godine, a u kojima su kombinirani podaci američko-njemačkog satelita Grace i ESA-inog GOCE, otkrila su da se od 2009. godine slika gravitacijskog polja na Antarktici drastično promijenila, piše Science Daily. Naprimjer, svake godine, zbog topljenja leda, Antarktika se 'smanji' za 125 kubnih kilometara. Zbog gubljenja težine ledenog pokrivača na tom dijelu Zemlje može doći do malih promjena u gravitaciji.

Promjena, premda značajna, za sada ne bi trebala dovesti do ozbiljnijih posljedica sama po sebi, ali i više je nego dovoljan dokaz na koje sve nepredviđene načine klimatske promjene mijenjaju Zemlju; čak do tačke kojom bi mogla biti trajno ugrožena njena gravitacija a samim time i život svih bića na njoj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.