NAUKA

Objavljene karte koje konačno otkrivaju tajne dubina!

Nevjerovatni snimci

(A. Vr.)

3.10.2014

 

Naučnici su sastavili novu kartu okeanskog dna koristeći najnovije satelitske snimke te otkrili nove tajne koje kriju okeani našeg planeta.

Dva satelita, CryoSat-2 (ESA) i Jason-1 (NASA) radarima su napravili gravitacijska mjerenja i zabilježili u dosad neviđenim detaljima geološke strukture dna svjetskih oceana, čak i na njihovim najdubljim i najzabačenijim dijelovima.

- Gravitacija reflektira topografiju i tektoniku morskog dna, rekao je David Sandwell, geofizičar s Instituta za oceanografiju UniverzitetaCalifornia u San Diegu, prenosi Reuters.

Oko 71 posto površine Zemlje prekriveno je vodom, a oko 90 posto morskog dna zapravo dosad nije bilo kartirano, ističe Ditmar Müller, geofizičar sa Univerziteta u Sydneyu.

- Znamo više o topografiji Marsa nego morskog dna na Zemlji. Nestanak avion Malaysia Airlinesa na letu MH370 ranije ove godine naglasio je spoznaju o našem slabom poznavanju naših okeana i okeanskih dubina, dodao je.

Nova karta otkriva velike strukture kako na morskom dnu, tako i ispod njega. One uključuju i veliki greben usred meksičkog zaljeva, dužine Teksasa, kao i još jedan greben u južnom Atlantiku i zapadno od Angole, dug 800 kilometara, koji je nastao nakon odvajanja kontinenata Afrike i Južne Amerike.

Maravno, karta otkriva pregršt drugih, novih detalja, koje će svoju primjenu pronaći ne samo u nauci, već i kod vojnih pitanja te potrage za naftom i zemnim plinom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.